Domov Finance 14. September 2018.

Delnice: Menjati Turčijo ali ne?

turčija dolar
© Reuters
Del sredstev znotraj vzajemnih skladov mesečno investiram v turške delnice. Investiram za daljšo dobo in sem tudi pripravljen sprejeti višje tveganje, a me dogajanje kljub vsemu nekoliko skrbi. Ali menite, da je zdaj smotrno te naložbe zamenjati?

Pri Turčiji problem predstavlja dejstvo, da čeprav ima v tem trenutku najcenejšo valuto na svetu, je ta poceni z razlogom. Gre za težave, ki so bile prisotne dlje časa, in gre za težave, ki se bodo v prihodnjih mesecih morale začeti reševati. In če sklepamo iz preteklih kriz (s podobnimi težavami se je država spopadala leta 1994, 2001 in nazadnje leta 2008), težav še ni konec oziroma bo nihajnost visoka tudi v prihodnjih mesecih. A to lahko pomeni, da bo rast bolj intenzivna, morebitni padci pa tudi.


Čeprav je Turčija zvišala ključne obrestne mere, bi morala te zvišati še najmanj za 600, da bi stabilizirala trge. Predsednik Erdoğan pa se tej možnosti že več mesecev upira in pravi, da gre za gospodarsko vojno Zahoda proti Turčiji. Drži, da bi ukrep upočasnil turško gospodarsko rast, a te prav tako ne bo, če Turčija zapade v še večjo krizo oziroma bodo težave še večje. Država se krizi ne bo več mogla izogniti, to je že jasno. Tudi če ne upoštevamo višine inflacije in padca valute, ogromno težavo predstavlja struktura dolga v tujih valutah. Turška nefinančna podjetja bodo namreč morala v prihodnjih dveh letih poplačati za več kot sto milijard dolarjev dolga, medtem ko imajo večji del premoženja denominiran v nacionalni valuti.

turčija | Author: Reuters Reuters


Ključni podatki, ki bodo narekovali gibanje turške lire v prihodnjih mesecih, bodo tisti, ki se dotikajo inflacije, dolga, gospodarske rasti in zunanje trgovine. Naslednje zasedanje centralne banke pa bo potekalo 13. septembra in bomo takrat bolje videli, v katero smer bo krenilo vodstvo države. In še enkrat, gledano dolgoročno je Turčija trg z visokim potencialom. Tudi EU in ZDA sta s turškim gospodarstvom tako močno prepletena, da ne bosta nikoli pustila države propasti. A prvi korak bodo morali storiti turški voditelji.
Če govorimo o daljši dobi, potem vas nima kaj skrbeti in bo to kvečjemu še dodatno vam v prid, saj boste trenutne nakupe opravili po nižji vrednosti. Zvišanja izpostavljenosti še vedno ne bi priporočil, saj vas bo le še bolj skrbelo ob ekstremnih spremembah, ki smo jim priča, in lahko se zgodi, da se boste zaradi panike želeli umakniti ravno v napačnem trenutku.


Tako pri mesečnem varčevanju še ne bi nič spreminjal in bi počakal na trenutek, da se začne v medijih pisati o pregretosti turškega trga, in se šele takrat odločil glede morebitnega umika. Do takrat (lahko traja tudi pet let, a potencial v takšni obliki se v neki točki vedno realizira) pa bi bil na vašem mestu bolj pozoren na število enot sklada kot pa na samo vrednost ene enote. Dejstvo je, da najnižje točke ne zna zadeti nihče na svetu – kot tudi ne najvišje. Če bi to znal, se midva o tem ne bi pogovarjala.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.