Domov Finance 05. September 2017.

Današnji balonček? Bitcoin

bitcoin
© Pixabay
»Najboljši primer balončka v tem trenutku je bitcoin,« je v nedavnem pogovoru za revijo Quartz dejal Robert Shiller, Nobelov nagrajenec in profesor na ameriški univerzi Yale.

Shiller, ki je znan po pisanju o borznih balonih in špekulativnih manijah, je že marca 2000 pravilno napovedal balon tehnološkega indeksa Nasdaq. Že davno je namreč ugotovil, da vlagatelje poleg racionalnih vzgibov vodijo še drugi kognitivni faktorji, kot so čredni nagon, posnemanje, sidranje pričakovanj in drugi zaradi katerih pogosto reagirajo iracionalno, kar vodi v borzne balone in borzne zlome.

Sedanji balonček je bitcoin. Je najboljši primer neracionalnega izobilja ali špekulativni balon, pravi. Prepričan je, da je to povezano z motivirano zgodbo bitcoina. »Velike stvari se zgodijo le, če nekdo vlaga v pravo zgodbo in jo trobi naokoli. In zgodba bitcoina je odmevna. To vidim pri svojih študentih. Kadar na predavanjih omenim bitcoin, se jim zasvetijo oči. In pomislim, kaj je tako zanimivega. Kaj je v zgodbi bitcoina? Začne se s Satoshijem Nakamotom – se spomnite te misteriozne osebe, ki je morda resnična ali pa tudi ne? Nikoli ga niso našli. Prav ta skrivnostnost je ključna. V knjigi Irrational Exuberance pišem, da smo globoko prestrašeni. V svetu digitalizacije in računalnikov se ljudje sprašujejo, kam sodijo. Kako bo čez 10, 20 ali 30 let? Bom imel službo? Bitcoin ljudem da moč. Mislijo, da vedo, kaj se dogaja. Lahko špekulirajo, lahko obogatijo. To je ključno v trenutkih bojazni, strahu. Zato poskušam rekonstruirati zgodbo bitcoina.«

V pogovoru o kriptovalutah je dejal tudi, da si ICO (začetnega ponujanja kovancev) ni pogledal. Niti ni vedel, kaj je to. Je pa po razlagi novinarja, da gre za tehnologijo veriženja blokov, ki ji izvorno pravimo blockchain, dejal: »Ja, to je klasičen balonček. O tem bom moral več prebrati. Obstaja veliko kriptovalut, a vse nimajo tako dobre zgodbe kot bitcoin. Morda se v tem skriva neka nova zgodba. Morda je ta celo zelo nalezljiva.«

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.