Domov Finance 05. December 2018.

Bruselj želi, da bi evro spodrinil dolar

denar dolar
© Reuters
Bitka za novo evropsko suverenost, želja po manjši odvisnosti od ZDA, prepoznanje moči območja z evrom.

V EU, še zlasti v njenem jedru z evrom kot skupno valuto, že dolgo velja za nenavadno, da se naftne kupčije članic sklepajo v dolarjih.

Tako je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker že septembra v velikem govoru o razmerah v Uniji opozoril na nesprejemljivost tega, da EU kot največji uvoznik nafte uporablja dolar, čeprav le dva odstotka uvožene energije prihaja iz ZDA. »Absurdno je, da evropske države kupujejo evropska letala v dolarjih namesto v evrih,« je poudarjal.

Evropska komisija je danes nadaljevala serijo predstavljanja bolj vizionarskih načrtov s predlogi za »okrepitev vloge evra v spreminjajočem se svetu«. Med drugim so objavili priporočila za večjo mednarodno vlogo evra v strateškem energetskem sektorju. EU je z uvozom energije, vrednim 300 milijard evrov na leto, največji svetovni uvoznik energije. Logično bi bilo, da bi se kupčije sklepale v evrih.

Več preberite na portalu delo.si.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.