Domov Finance 03. Februar 2018.

Borzni zverinjak: kaj pomenijo živali v borznem slovarju?

borza
© Pixabay
Od bikov do golobic, od prašičev do krav in mrtvih mačk – česa vsega ne srečamo v (ne samo) borznem slovarju. Kaj sploh pomenijo ta poimenovanja in od kod prihajajo?

Poglejmo nekaj najpogostejših živali, poleg tega pa še kakšen primer iz neživalskega sveta.

Bik in medved

Na trgih zdaj vlada bikovski trend (pravzaprav traja že deveto leto, in če bo vztrajal do avgusta, bo to najdaljši bikovski trend v zgodovini). Kaj pomeni bikovski trend? Pomeni optimizem na borzi, zaupanje v izboljšanje gospodarskega stanja, kar se odraža v rasti borznih tečajev.

Nasprotno od tega je medvedji trend – čas pesimizma ali slabih gospodarskih gibanj, ki borzne tečaje potiskajo navzdol. Navadno se gibanje na borzi poimenuje bikovski ali medvedji trend, ko se tečaji zvišajo (ali pri medvedu znižajo) za vsaj 20 odstotkov. Pri tem bikovski ali medvedji trend označuje daljše obdobje, mesece in leta dogajanja na borzi.

Od kod izvira poimenovanje, ni popolnoma jasno, navadno pa se uporablja razlaga, da se je poimenovanje uveljavilo zaradi načina, kako ti živali napadata. Bik z rogovi in glavo udari od spodaj navzgor, medved pa ob napadu s šapo udari od vrha navzdol.

Bikovski in medvedji trend navadno gresta z roko v roki z gospodarskim ciklom, le da sta korak pred njim. Še preden se gospodarski rezultati res poslabšajo, medved že zamenja bika na borzi, če je dovolj jasno, da se dobri časi bližajo koncu.

Kot bike in medvede pogosto poimenujejo tudi osebe, ki so na borzi optimistične ali pesimistične.

borza | Author: Reuters Reuters

Sokol in golob(ica)

Ko govorimo o monetarni politiki, boste pogosto naleteli na sokole ali golobe (ali golobice), čeprav morda v domačih medijih nekoliko manj pogosto kot v tujih. Sokol je oznaka za osebo, ki ima ves čas pred očmi brzdanje inflacije. Sokoli navadno zagovarjajo zvišanje obrestne mere, da bi zajezili rast inflacije. Po drugi strani so golobi ali golobice, izraz, s katerim označujemo osebe, ki so bolj kot zaradi inflacije zaskrbljene zaradi gospodarske rasti in torej zagovarjajo nižanje obrestne mere. Sokoli so torej ostrejši, podpirajo restriktivnejšo politiko, medtem ko so golobi(ce) za ohlapnejšo monetarno politiko. Poimenovanje naj bi torej izviralo iz značaja obeh ptic – prva je agresivna in hitra, druga miroljubnejša. Golob je že od nekdaj simbol miru, kar izhaja že iz Biblije, kjer v prvi knjigi Svetega pisma pravi, da je ob vesoljnem potopu Noe s svoje barke spustil golobico – ko se ni več vrnila, je bilo to znamenje, da je našla kopno – vode so se umaknile in Bog je sklenil zavezo miru z ljudmi in živalmi. Nasprotje med golobico in sokolom se je populariziralo v ZDA med vietnamsko vojno – s tema dvema izrazoma so poimenovali nasprotnike in zagovornike vojaškega posredovanja.

Psi

Delnice, katerih cene se še niso dovolj zvišale, so imenovali psi. Toda iz negativne konotacije se je zdaj v besednjaku obdržala predvsem raba za delnice, katerih cena se ne premakne nikamor, prinaša pa visoke dividende. Charles Dow, idejni oče ameriškega delniškega indeksa Dow Jones Industrial Average, je zasnoval strategijo nakupa delnic z visoko dividendno donosnostjo. Čeprav niso obetale velike rasti, zaradi česar so se jih številni izogibali, so se posledično izkazale kot odlična naložba, ki pridno nosi denar.

Prašiči in ovce (ter piščanci in kokoši)

Za ovce na borzi veljajo nepoznavalci, ki pridejo na borzo (navadno prepozno) in tam nič ne zaslužijo, temveč le izgubljajo – oziroma povedano drugače: drugi jih ostrižejo. Za piščance označujejo tiste, ki so preveč prestrašeni, da bi karkoli naredili s svojim portfeljem in predolgo odlašajo z vsako potezo oziroma se preredko odločajo za posle in so zaradi tega na slabšem. Prav nasprotno velja za tiste, ki jih imenujejo za prašiče – ti radi tvegajo in se v vse posle zaženejo hitro in odločno, tako hitro, da izgubijo razum. Toda, saj veste, kaj se na koncu navadno zgodi s prašiči, čeprav se prej vse življenje lepo najedajo in redijo – zakoljejo jih!

Odboj mrtve mačke

Nekoliko morbidno poimenovanje označuje kratkotrajen odboj navzgor med padajočim trendom. Če cena delnice pade z dvesto evrov na sto, a nato zraste na 110 evrov, to ne pomeni okrevanja, ampak le kratkotrajen odboj, po katerem cena nadaljuje pot navzdol pod sto evrov. Izvor poimenovanja je seveda kje drugje kot na Wall Streetu, kjer so začeli govoriti, da se celo mrtva mačka odbije nekoliko od tal, če jo le vržeš z dovolj velike višine. V medijih se je izraz pojavil decembra 1985, ko sta za Financial Times dva analitika kratko okrevanje singapurskega in malozijskega trga označila za odboj mrtve mačke. Gre za kratek predah med medvedjim trendom ne glede na vzrok – morda zapirajo pozicije prodajalci na kratko (angl. short sellerji), ki so pravilno napovedali padec in unovčujejo dobičke, ali pa optimisti, ki menijo, da je najhujše že mimo. Nekateri se sprašujejo, ali je zadnje okrevanje cene bitcoina le odboj mrtve mačke.

Lovljenje padajočega noža

Nasvet »Ne lovi padajočega noža« pomeni, da ni smiselno poskušati ujeti točnega dna na borzi in kupovati delnic, medtem ko padajo, ampak je smiselneje počakati, da se pokažejo prvi znaki okrevanja, šele nato investirate, sicer boste najverjetneje presodili narobe, pot navzdol se bo nadaljevala, vam pa bodo ostale rane, kot če bi lovili padajoč nož.

Debele in suhe krave

Pogosto lahko zasledite, da se piše o obdobju debelih ali suhih krav. Seveda gre za dobre ali slabe (običajno gospodarsko gledano) čase. Poimenovanje izvira iz svetopisemske zgodbe, v kateri je egiptovski faraon sanjal o sedmih debelih kravah, za katerimi je stopalo sedem grdih, suhih krav. Nato so suhe krave požrle debele krave. Faraon je dal predse poklicati Jožefa, ki mu je razložil sanje: sedem debelih krav pomeni sedem let obilja, sedem suhih krav pa sedem let lakote, ki bo tako huda, da od prejšnjega obilja ne bo ostalo nič.

Črni labod

Poimenovanje črni labod je populariziral libanonsko-ameriški matematik, borznik in avtor Nassim Nicholas Taleb. Z njim je poimenoval dogodke, ki odstopajo od naših pričakovanj, ko pa se zgodijo (in nas presenetijo), imajo močan učinek. Če še nikdar nismo videli črnega laboda, mislimo, da ne obstaja. In več ko vidimo belih labodov, bolj smo prepričani, da črnih ni. Kar pa ni res. Navadno se uporablja za ocenjevanje tveganja – podcenjujemo možnosti nekega dogodka, ker se do zdaj z njim še nismo srečali. Taleb opozarja, da je dogodek »črnega laboda« stvar perspektive in odvisna od opazovalca. Zakol je »črni labod« za purana, ne pa za mesarja. Taleb torej s teorijo črnega laboda svari pred podcenjevanjem tveganja oziroma pred slepoto za verjetnost nekaterih dogodkov.

Blue chip

Za najvrednejša in najpomembnejša podjetja na borzi se uporablja izraz »blue chip«. Etimologija je zelo preprosta: poimenovanje izhaja iz igralniškega sveta (mnogi z veseljem prikimajo, da je tudi borza nekakšna igralnica), kjer so modri žetoni tisti z najvišjo vrednostjo.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.