Domov Finance 21. Oktober 2017.

Bankomati: od dviga gotovine do nakupa nogometnih vstopnic

bankomati
© Reuters
Tako kot so ob pojavu televizije napovedovali konec knjigi in radiu, so ob razmahu spletnega in mobilnega bančništva napovedovali konec gotovinskega poslovanja in mrk bankomatov. Je natanko 50 let po tem, ko so v Londonu v javno uporabo dali prvi bankomat, res na obzorju njegov konec?

Kaj kažejo podatki o uporabi bankomatov v Sloveniji? Bodo postali zgodovina, tako kot nekateri to napovedujejo za gotovino? Pred štirimi leti smo na bankomatih opravili več kot 54 milijonov transakcij dviga gotovine, lani le poldrugi odstotek manj. Bolj ali manj enako ostaja, kažejo podatki Bankarta, tudi število vpogledov v stanje na našem bančnem računu. Podrobnejše podatke o transakcijah objavljamo v tabeli.

Prvi bankomat so dali v javno uporabo v Londonu pred natanko petdesetimi leti, prva stranka pa je bil televizijski igralec Reg Varney. Bankomat je tedaj pomenil pravo malo revolucijo, se spominja John Sheperd Barron, vodja ekipe, ki je razvila prvo različico bankomata. Vzrok, da se je projekta sploh lotil, je bila pravzaprav njegova slaba volja, nastala po tem, ko je nekaj sobot ostal pred zaprtimi vrati svoje bančne poslovalnice in bil tako brez gotovine vse do ponedeljka. Bankomati tudi po petih desetletjih ostajajo pomemben del našega vsakdana, ne glede na hiter razvoj spletnega in mobilnega bančništva ter brezstičnih kartic.

bankomati | Author: Reuters Reuters

Od znamk do vstopnic

V tujini ponujajo širšo paleto storitev kot pri nas, saj je na primer v Španiji mogoče na bankomatu kupiti vstopnice za nogometno tekmo, v ZDA pa tudi znamke. Na Japonskem so varnost poslovanja tako nadgradili, da je v bankomate vgrajen sistem biometričnega preverjanja prstnega odtisa imetnika bančnega računa. Bank of America pa je na mreži svojih bankomatov omogočila celo videoklepet z bančnim uslužbencem.

Pred štirimi leti smo na bankomatih opravili več kot 54 milijonov transakcij dviga gotovine, lani le poldrugi odstotek manj.

Vsekakor je ob dejstvu, da banke zaradi digitalizacije in stroškovne optimizacije tako po svetu kot tudi pri nas krčijo mrežo svojih poslovalnic, v krajih, kjer se bančna vrata zapirajo, bankomat edini način, da prebivalci pridejo do gotovine. To je pomembno, ker je v Sloveniji še vedno kar dve tretjini transakcij gotovinskih.

Pred časom je brez bankomata ostala najmanjša slovenska občina Osilnica. Iz kraja ga je umaknila NLB. Po katerih parametrih v banki odločijo, kdaj bankomat odstraniti, kje pa ga obdržati, ni jasno, saj v NLB pravijo, da je to poslovna skrivnost. V združenju bank pa ne vedo, kako se presoja »rentabilnost« bankomata.

 | Author:

Ko bo gotovina postala zgodovina

Vse, kar je bilo še pred dvajsetimi leti klasični posel bančnih uslužbencev, se seli na področje spletnega in mobilnega bančništva ter na bankomate. Razvoj pa prinaša tudi vprašanje, ali bankomati sploh imajo prihodnost, saj strokovnjaki napovedujejo, da se bo pomen gotovine zagotovo pomembno zmanjšal. Tako meni tudi Aleksander Kurtevski, direktor Bankarta, ki je pred kratkim podpisal pogodbo o nakupu programske opreme za vzpostavitev infrastrukture sistema takojšnjih plačil. Po njegovem gre za revolucijo, ki bo dodobra premešala karte v družbi nasploh. »Nastaja namreč sistem, s katerim bodo računi poravnani takoj. Danska programska oprema nam bo omogočila vzpostavitev sistema tako imenovanega takojšnjega plačila. Gre za prvi plačilni instrument, ki je prava alternativa gotovini,« pravi. Sistem deluje desetletje v Veliki Britaniji, uporabljajo ga med drugim na Danskem in Švedskem ter v Švici, Španiji in na Poljskem. Projekti vzpostavitve že potekajo tudi v drugih državah, na primer v sosednji Italiji. Sistem takojšnjih plačil poznajo tudi v ZDA, Avstraliji in na Tajskem.

V bližnji prihodnosti bo že skoraj vsaka storitev dostopna digitalno, od sklenitve zavarovanja, posveta z zdravnikom do morda celo organizacije pogreba. Hitreje in enostavneje. In bankomat je ena takšnih digitalnih pristopnih točk.

Takojšnje plačilo med drugim pomeni, da se bo pomen gotovinskega poslovanja z njegovo uvedbo sčasoma zelo zmanjšal. Takojšnja plačila so za uporabnike zanimiva zaradi hitrosti njihove odobritve, ta namreč traja največ deset sekund, praviloma pa bodo časi bistveno krajši.

Takojšnja plačila pomenijo evolucijo plačilnega prometa in plačevanje z njimi je uporabnikom na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Prejemnik plačila v nekaj sekundah ne dobi samo potrditve, da bo prejel sredstva, temveč prejme na svoj bančni račun tudi nakazilo takoj, s sredstvi pa lahko nato prosto razpolaga. Takojšnja plačila bodo mogoča tudi prek aplikacije na mobilnem telefonu. Njihova glavna prednost je možnost oblikovanja novih storitev, ki temeljijo na takojšnjih plačilih, na primer hitrih mini kreditov, ki jih ne dajejo banke in ki se odobravajo le za nekaj dni.

bankomati | Author: Reuters Reuters

Prihodnje leto slavijo kartice

V Veliki Britaniji pričakujejo, da bodo gotovinsko poslovanje že prihodnje leto »premagale« brezstične kartice. A ne glede na te spremembe napovedujejo, da bo tudi čez deset let petina vseh plačil še vedno gotovinskih, kar naj bi zagotavljalo prihodnost tudi bankomatom. Podatki tako pri nas kot v tujini namreč kažejo, da je število transakcij, ki jih uporabniki opravimo prek njih, bolj ali manj stabilno. Gotovina še nekaj časa tako očitno ne bo zgodovina. Bankomati pa bodo v prihodnje še širili paleto svojih storitev, ki se bo raztezala vse od izdajanja ribiških dovolilnic do nakupa storitve načrtovanja pogrebov. »V bližnji prihodnosti bo že skoraj vsako storitev mogoče dobiti digitalno, od sklenitve zavarovanja, posveta z zdravnikom do morda celo organizacije pogreba. Hitreje in enostavneje. In bankomat je ena takšnih digitalnih pristopnih točk,« gleda v prihodnost Janez Kranjc, izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice, ki sodi v holding Prva group. Pod okriljem predsednice uprave holdinga je sicer lani na slovenski trg prišla storitev priprave pogrebnega načrta, ki uporabnike razbremeni skrbi za lasten pogreb, bližnjim pa ne povzroča dodatnih obremenitev v težkih trenutkih.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.