Domov Finance 04. Oktober 2017.

Alta išče partnerja, bo to sklad Apollo?

Borza
© John Kolesidis/Reuters
Skupina Alta, največja finančna institucija na področju upravljanja premoženja, investicijskega svetovanja in investicijskega bančništva, išče strateškega partnerja. Po neuradnih informacijah naj bi bili v dogovorih z ameriškim skladom Apollo, lastnikom Nove KBM.

Lastniki Skupine Alta, ki je nastala z združitvijo hiš Medvešek Pušnik, Poteza in Publikum, so po navedbah naših virov spoznali, da ob rastoči konkurenci na trgu na dolgi rok sami ne bodo mogli uspešno obstati. Odločitve o morebitni prodaji ali povezovanju z močnejšim partnerjem pod pritiskom menda ni pričakovati, saj da so Altini poslovni rezultati dobri, ugodno pa je tudi vrednotenje njenih poslov. Tudi zaradi navedenega je po oceni lastnikov Alte zdaj pravi trenutek za pogovore o iskanju partnerja, pravijo.

Apollo menda ni edini

Medtem ko naj bi se po enih informacijah pogovori med lastniki Alte in predstavniki ameriškega sklada Apollo že bližali k sprejemu odločitve in naj bi bili stvar dogovora le še pogoji, pod katerimi bi Apollo vstopil v zgodbo - Apollo si menda želi zgolj skladov, medtem ko naj bi lastniki Alte vztrajali pri sklenitvi posla v paketu oziroma vključno z borzno-posredniško dejavnostjo -, na drugi strani trdijo, da ta ni edini mednarodni igralec, s katerim potekajo pogovori.

Finančna skupina Alta je v preteklosti sama na veliko prevzemala, vsaj dokler je bilo v slovenskih financah na voljo še kaj zanimivih tarč. V zadnjih letih je tako prevzela tudi dejavnost borznega posredništva Banke Koper, Gorenjske banke in Unicredit banke, nazadnje pa se je okrepila še z borznim posredništvom Addiko banke.

Usodo, ki bi ob prihodu novih, večjih igralcev lahko doletela največjo nebančno finančno institucijo v državi, lahko lastniki Alte preprečijo s povezovanjem in prehodom - tudi s postopkom prodaje - pod okrilje velikih mednarodnih igralcev. Potencial za povezovanje bi pri tem lahko predstavljali tako tisti, ki so navzoči na drugih trgih v regiji, kot tisti, ki so v Sloveniji že navzoči in so tudi napovedali, da ciljajo na vrh.

Na mizi več različic

Lastniki Alte so imeli po naših informacijah doslej v pogovorih s predstavniki ameriškega sklada Apollo na mizi več variant. Ali je katera dejansko tako daleč, da je mogoče že govoriti o približevanju k zaključku posla, ni znano. Razhajanja naj bi se, kot smo navedli, nanašala predvsem na to, da bi si v Apollu želeli zgolj dejavnost investicijskih skladov, medtem ko naj bi želeli v Alti v posel vključiti celoto oziroma tudi borzno-posredniško dejavnost.

Alta se je z Apollom na različnih bregovih sicer nazadnje srečala, ko se je lani poleti z njim spopadla v boju za stranke in portfelj borznega posredništva Addiko banke, naslednice nekdanje Hypo Alpe-Adria-Bank.

V Apollu apetitov ne skrivajo

V ameriškem finančnem skladu Apollo želje, da pridobijo kar se da velik vpliv v slovenskem finančnem sistemu, zagotovo ne skrivajo. Z letošnjim nakupom družbe Summito Leasing Slovenija, največjega igralca na lizinškem trgu - Nova KBM je prevzem zaključila sredi prejšnjega meseca - , so pokazali tudi, da se očitno ne bodo osredotočali zgolj na osnovno bančništvo.

Praznih rok so vsaj za zdaj ostali tudi nekateri pomembni igralci na slovenskem finančnem trgu, ki so pričakovali, da se bo Nova KBM pod novim lastnikom osredotočila predvsem na bančni posel. Tudi nekateri pomembni igralci na slovenskem finančnem trgu so tako čakali, da se spremljajoče dejavnosti banke pojavijo na trgu. Med temi naj bi bila tudi dejavnost investicijskih skladov. Tako naj bi se za KBM Infond, ki upravlja 25 investicijskih skladov, na primer zanimali tudi v družbi Triglav Skladi, ki bi, če bi jim prevzem uspel, na področju upravljanja investicijskih skladov znova prevzeli primat od NLB, ki jim ga je ta odvzela lani.

Stavili na ekonomijo obsega

V Alti so sicer v preteklosti že poudarjali, da je v finančni industriji ekonomija obsega ključnega pomena ter da je nadaljnja konsolidacija v borzni industriji tudi zaradi vse večje regulacije neizogibna. S konsolidacijo treh velikih - Publikuma, Poteze in Medvešek-Pušnika - je skupina dejansko tudi nastala. Pred časom se se v Alti intenzivno pogovarjali tudi o povezovanju s KD Group, a na koncu iz tega projekta ni bilo nič.

Glavni lastniki skupine so sicer pred svojih družb Zvone Taljat in Dean Čendak, Bojan Papič ter prek ciprske družbe Gaznafta Investment Limited še Ivan Pušnik. Celotna Skupina Alta, ki poleg matične družbe vključuje največjo slovensko borznoposredniško družbo Alto Invest in družbo za upravljanje Alta Skladi. Sredstva v upravljanju so konec leta 2016 znašala okoli 380 milijonov evrov, skupno premoženje vseh strank pa več kot 3,6 milijarde evrov. Konec lanskega leta je imela celotna skupina skoraj 90.000 strank, med katerimi so številne domače in tuje fizične osebe in domače ter tuje banke, zavarovalnice, pokojninske družbe ter drugi institucionalni vlagatelji.


Alta v številkah

  • 90.000 strank
  • 3,6 milijarde evrov znaša skupno premoženje vseh njenih strank
  • 53 odstotni tržni delež po prometu na Ljubljanski borzi
  • 1,6 milijona borznih transakcij je šlo skozi njene roke

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.