Slovenija potrebuje več pozitivnih zgodb!

Nagrade za uspešna podjetja so pomembne, ker z njimi lahko presežemo negativno miselnost, motiviramo, popravimo splošno slabo počutje pri ljudeh, pridobivamo boljše kadre in dajemo zgled.
Fotografija: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Uroš Hočevar

Slovenija potrebuje pozitivne zgodbe, da preseže do podjetništva negativno naravnano miselnost, je dejal eden izmed 250 udeležencev slavnostne prireditve ob izboru Delova podjetniška zvezda, ki je pretekli teden potekala na Brdu pri Kranju. Strokovna žirija je za zvezdo leta 2018 izbrala škofjeloško podjetje v lasti bratov Igorja in Iztoka Stanonika Polycom, ki izdeluje plastične dele za avtomobile. »Nagrada nam veliko pomeni, predvidevamo, da jo opazijo tudi drugi, kar nam pomeni še večjo čast. Za prejem se moram vsekakor zahvaliti našim zaposlenim, brez njih je ne bi bilo. Prepričan sem tudi, da bo nagrada pomagala pri pridobivanju novih kadrov,« nam je dejal Iztok Stanonik.
Fotoutrinki in videoposnetek z dogodka Delove podjetniške zvezde
Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

Podjetniška zvezda po izboru bralcev je bila letos podeljena podjetju Vasco iz Šenčurja, ki malim in srednjim podjetjem zagotavlja enostavne računalniške programe.
Tomaž Čebašek, Vasco: Toliko se piše o negativnih stvareh, da je izbor, kot je vaš, že sam po sebi svetla zvezda. Dokazuje tudi, da za sodelovanje ni treba biti politično aktiven. Zadostujeta le delovna vnema in dober odnos do svojih strank.
»Mislim, da se je strokovna komisija verjetno zgražala nad tem, kar sem vam povedal v intervjuju, ampak ljudem je moja filozofija všeč,« je z nasmehom pristavil Tomaž Čebašek, lastnik in direktor podjetja Vasco. »Zelo sem hvaležen za to nagrado, veliko mi pomeni, saj je to moja prva nagrada. Toliko sem že v letih, da mi denar ne pomeni največ, nagrada pa je potrdilo, da delamo prav. Kdo ima največ zaslug za nagrado? Sreča. Sreča, da sem izbral prave sodelavce, ki so pridni, zvesti, pošteni in predani podjetju. Vseh teh vrlin ne moreš kupiti, nekdo jih ima, drugi ne. Sreča, da me družina prenaša, kajti vedno ni lahko.« Po mnenju sogovornika so nagrade pomembne, ker popravljajo splošno počutje pri ljudeh. »Toliko se piše o negativnih stvareh, da je izbor, kot je vaš, že sam po sebi svetla zvezda. Dokazuje tudi, da za sodelovanje ni treba biti politično aktiven. Zadostujeta le delovna vnema in dober odnos do svojih strank.« Na koncu je čestital še zmagovalcu po izboru strokovne komisije Polycomu. »Lastnika in vsi ožji družinski člani so zelo pridni ljudje in si res zaslužijo to nagrado.«
»V Sloveniji imamo zares veliko pozitivnih podjetniških zgodb, takšnih, kot so te danes predstavljene. Škoda, da se o njih sliši le ob takšnih priložnostih,« je pristavil neki drugi udeleženec iz poslovne javnosti na druženju oziroma po besedah gostov »zelo prijetni in bleščeči prireditvi«. Medijska hiša Delo je nagrado letos podelila drugič, lani jo je prejelo trboveljsko podjetje Dewesoft, ki med drugim izdeluje meritveno tehniko za Naso, bralci pa so izbrali I. H. S. iz Krškega.
Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

Država mora za zvezde zagotoviti primerne kadre
Med govorniki na večerni prireditvi je bila tudi Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve, ki je poudarila, da so podjetja, kot so nominiranci za Delove podjetniške zvezde, dobri zaposlovalci, država pa da mora zagotoviti dovolj kadrov in njihovo ustrezno usposobljenost. »Prepričani smo, da lahko s sklepanjem dvostranskih sporazumov pripomore k podjetniškemu uspehu. Ponosni smo na nominirance.«
Boštjan Vasle, vršilec dolžnosti direktorja Umarja, je priložnost izkoristil, da je zbrane poslovneže nagovoril o previdnosti glede prihodnjih gospodarskih obetov za Slovenijo, ki svojo gospodarsko zgodbo deli na vključevanju, zaradi česar je precej odvisna od mednarodnih tveganj. »Ali smo ob vseh tveganjih pripravljeni na novo krizo? Pomembno je, da imamo pri odločitvah pred očmi povečevanje učinkovitosti in produktivnosti.« Ob tem je opozoril, da bi lahko pomanjkanje kadrov vodilo v pretirano povečevanje rasti plač. »Končuje se peto leto rasti, razmere na trgu so ugodne, v Sloveniji še nikoli ni bilo toliko zaposlenih. Izvoz se povečuje, povečujejo se pokojnine, plače, transferji. Toda ali lahko z optimizmom zremo v prihodnost? Gospodarski cikel se je prevesil, zadnji podatki kažejo, da se rast umirja.«
Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

Mladi z nerealnimi pričakovanji
Pred večerno slovesno podelitvijo nagrade Delova podjetniška zvezda je potekalo tudi Delovo seminarsko vozlišče Posel – zgodba človeškega kapitala. Na njem so potekali seminarji o razvijanju človeškega potenciala, upravljanju rasti podjetja, znanju in izkušnjah med mlado delovno silo, ustvarjanju produktivne organizacijske energije med zaposlenimi. Barbara Žibret Kralj, direktorica in partnerica družbe Deloitte, je predstavila študijo na vzorcu 6000 mladih o prvih korakih na delovnem mestu. »Dvajset odstotkov mladih pričakuje, da bodo zaposlitev dobili v enem mesecu, hkrati pa menijo, da jih fakultete niso dobro pripravile na trg dela. Mladi niso pripravljeni na veliko količino dela, stresa, na borbo znotraj organizacije,« je poudarila Žibretova.
Iztok Stanonik: Za prejem se moram vsekakor zahvaliti našim zaposlenim, brez njih je ne bi bilo. Prepričan sem tudi, da bo nagrada pomagala pridobivati nove kadre
»Časi se hitro spreminjajo. Če so se mladi še pred osmimi leti ponujali za brezplačna pripravništva, zdaj prihajajo z nenormalnimi, celo ekscesnimi pričakovanji.« Raziskava je pokazala, da mladi na začetku karierne poti pričakujejo 1315 evrov neto plače, ob neizpolnjevanju drugih pogojev pa preprosto odidejo z delovnega mesta. Po njenih besedah imajo tisti mladi, ki imajo izkušnje s tujino, bolj realna pričakovanja. »Drži pa tudi, da se vrnejo, ko si želijo ustvariti družino. Takrat postane Slovenija in njen socialni sistem zelo privlačen,« je še povedala Barbara Žibret Kralj, ki je bila tudi članica strokovne žirije.
Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

KD s skladom za investiranje v zvezde
Luka Podlogar, predsednik uprave KD Skladov, je poudaril, da se uspešna podjetja, podjetniške zvezde srečujejo z dvema tipoma težav, ena je financiranje, druga pa upravljanje denarja in obvladovanje težav ob rasti podjetja. KD za rešitev prve težave oblikuje tudi sklad growth equity fund, ki bo investiral kapital v mala in srednja podjetja ter v družbe s 3000 zaposlenimi. Zanimajo jih podjetja iz predelovalnih industrij, tehnološka podjetja in družbe s področja zdravstva. »Želimo si investirati v podjetja, ki potrebujejo kapital za rast in razvoj, imajo preverjene proizvode in trg ter priložnost za odpiranje novih trgov, širitev poslovanja ali prevzeme konkurenčnih podjetij,« je naštel Podlogar. Lojze Bertoncelj iz CorpoHuba pa je pristavil: »Če je moštvo vredno zaupanja, dobi denar in podporo. Za nogometaše Barcelone dela več sto ljudi. Tudi mnogo mladih košarkarjev je šlo skozi enake procese in z enakimi orodji kot Luka Dončić. Kaj je razlika med njimi in Dončičem? Miselnost.«
S tem sta se na okrogli mizi zvečer strinjala tudi športnika Jakov Fak in Alenka Artnik, ki sta potegnila vzporednice med športom in poslom. Pomembni so trdo delo, disciplina, predanost in kanček sreče.
ZAHVALA
Projekt so podprli generalni pokrovitelj KD Skladi, veliki pokrovitelji Deloitte, FMR, Hofer, Mercedes-Benz, Riko, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, pokrovitelji Ekosen, SIQ in Slowatch, partnerji IEDC Poslovna šola Bled, Iskratel, Slovenski podjetniški sklad in Steklarna Hrastnik ter strokovna partnerja Ajpes in Sofos. Posebna hvala gre Rimskim termam, ki so zmagovalno podjetje nagradili s programom timbildinga, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS za svetovalni kotiček na dogodku in Kongresnemu centru Brdo za gostoljubnost.

Več iz rubrike

Kako pravočasno poskrbeti za kibernetsko varnost v podjetju

Zakaj je pomembna varnostna zaščita pred kibernetskimi napadi in kakšno škodo lahko takšni varnostni incidenti povzročijo podjetju?

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.