Odpiramo vrata tujine: Estonija; poslovne navade in aktualne omejitve (4/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo četrtega od petih o Estoniji.
Fotografija: Odpiramo vrata tujine: Estonija FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Odpiramo vrata tujine: Estonija FOTO: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Estoniji:
 
v letu 2021  
1. januar novo leto
24. februar dan neodvisnosti
2. april veliki petek
4. april velika noč
1. maj praznik dela
23. maj binkošti
23. junij dan zmage
24. junij dan sv. Janeza Krstnika, kres
20. avgust dan ponovne neodvisnosti
24. december božični večer
25. december božič
26. december dan obdarovanja

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 36 evrov.
Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: 230 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

Vstop v državo: Državljani Republike Slovenije za vstop v Estonijo vizuma ne potrebujejoSlovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.
 
Leti v Estonijo so mogoči preko letališča Jožeta Pučnika, v Ljubljani ali pa preko drugih letalskih povezav: http://www.bookingpoint.net/sl/letalske-karte/ljubljana-estonija-109LK4.html
 
Nov seznam držav, katerih prebivalci lahko v državo potujejo brez obvezne karantene, začne veljati vsak ponedeljek. Informacije, vključno z aktualnim seznamom držav, so dostopne na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Estonije na povezavi:  https://vm.ee/en/information-countries-and-quarantine-requirements-passengers

POMEMBNO: Skladno z aktualnim seznamom so potniki, ki v Estonijo pripotujejo iz Slovenije napoteni v 10-dnevno samoizolacijo. Seznam in izjeme od tega pravila so dostopne na povezavi:  https://vm.ee/en/information-countries-and-quarantine-requirements-passengers

Od 15. januarja velja pravilo, da morajo osebe, ki želijo po prihodu v Estonijo skrajšati obdobje obvezne 10 - dnevne samoizolacije, opraviti PCR testiranje do 72 ur pred prihodom v Estonijo. Drugi test se lahko opravi v Estoniji najpozneje šesti dan od prvega testa, opravljenega v tujini. Oseba bo oproščena 10 - dnevne obveznosti samo izolacije, če bodo rezultati obeh testov negativni. Ne testirane osebe na COVID-19 do 72 ur pred prihodom v Estonijo, lahko prvi test opravijo takoj po prihodu v državo, drugi test pa ne prej kot šesti dan po prvem testu. Možna je tudi predčasna prekinitev 10 - dnevne karantene, a le v primeru negativnih rezultatov obeh testov.

Za praktične informacije o testiranju na covid-19 na meji glejte: https://koroonatestimine.ee/en/

POMEMBNO: Potniki, ki prispejo v Estonijo, ob prihodu izpolnijo COVID-19 lokacijski obrazec. Od 23. novembra 2020 lahko slednjega izpolnijo na spletu v elektronski obliki. Obrazec je dostopen na povezavi:  https://iseteenindus.terviseamet.ee
Informacije in opredelitev izjem za vstop v Estonijo so dostopne na:  https://www.kriis.ee/en/travelling-and-border-crossing


Vse ostale aktualne in pomembne Informacije so dostopne na spletnih straneh: Pomembne telefonske številke v Estoniji:
  • Krizna telefonska številka: 1247
  • Svetovalna linija - stik z družinskim zdravnikom (jeziki: angleščina, estonščina, ruščina): 1220
  • Svetovalna linija (klici iz tujine): +372 634 6630
  • Številka za nujne primere – klic v sili : 112
Estonija je v Sloveniji na rdečem seznamu držav. To pomeni, da osebo, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2, napoti v 10 - dnevno samo izolacijo.

Obstaja pa tudi nekaj situacij, v katerih oseba ne bo napotena v karanteno:
  • če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU oziroma državi članici Schengenskega območja;
  • spada med izjeme, za katere se osebo ne napoti v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa (seznam izjem je dostopen na povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/) (Posodobitev: 15. januar 2021)
Poslovne navade pri potovanju v estoniji, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom. FOTO: Shutterstock
<ol>
</ol>
Poslovne navade pri potovanju v estoniji, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom. FOTO: Shutterstock

Aktualne omejitve v Estoniji:


Uporaba mask

Od 2020/11/24 obveznost nositi masko ali prekritje nosu v ust. Velja na vseh javnih površinah po vsej Estoniji.

Nošenje maske ali podobnih sredstev, ki pokriva nos in usta, je obvezna v zaprtih prostorih, na primer na javnem prevozu, v servisnih dvoranah in javnih prostorih komercialnih podjetij ter na konferencah, koncertih, gledaliških in kinematografih. Izjema od obveznosti je v primeru ljudi, ki zaradi zdravstvenih storitev niso v stanju nositi maske (na primer astmatiki) v primeru otroka, mlajšega od 12 let. Možni tudi drugi upravičeni primeri (na primer v zasebnem vozilu, ki ni drugih potnikov).
Če želite izvedeti več: Kako in kdaj nositi masko?

Ali je treba spoštovati fizično razdaljo do ljudi?

Od 16.11.2020 je pravilo 2 + 2 veljalo v servisnih dvoranah v javnih prostorih komercialnih podjetij, kar pomeni, da se lahko skupaj gibljeta največ dve osebi na razdalji najmanj dveh metrov.

Potrebna je tudi razdalja 2 metrov med skupinami ljudi v gostinskih in zabavnih ustanovah, z največ 10 ljudmi na skupino (pravilo 10 + 2).

Zgoraj navedene omejitve ne veljajo za iste družine.

Srečanja

Od 28.11.2020 tako javne prireditve, kot so predstave, koncerti, festivali, ljudski kulturni dogodki, sejmi, konference ipd. dovoljeno največ 500 obiskovalcev na prostem ali 400 obiskovalcev v zaprtih prostorih z mirujočimi sedeži (predvideno na 250 oseb, če sedeži) niso na voljo. Poleg tega mora organizator zagotoviti skladnost z varnostnimi ukrepi, dezinfekcijska sredstva pa morajo biti po potrebi na voljo tudi na koncu kraja. Ljudje se lahko premikajo izven stacionarnega prostora v skladu s tako imenovanim pravilom 2 +2. To pomeni, da lahko v skupnih prostorih (kot so garderobe, lobiji itd.) Skupaj giblje do 2 ljudi, kar ohranja razdaljo 2 metrov. Te omejitve ne veljajo za ljudi, ki pripadajo isti družini. Uporaba maske za obraz je obvezna.

Omejitev zasedenosti v zaprtih prostorih 50 % ne velja, če je mirno sedežno mesto na voljo za celotno občinstvo.

Kar zadeva športne prireditve, mora biti določena 50-odstotna omejitev zasedenosti, pri čemer mora biti v zaprtih prostorih največ 250 oseb na 500 oseb na prostem . Gledalci morajo nositi masko v zaprtih prostorih in pravilo 2 + 2 je veljavno.
V okrožjih Harju in Ida-Viru veljajo naslednji ukrepi:
  • 50-odstotna omejitev zasedenosti velja za javne prireditve (v gledaliških, kinematografskih, koncertih, cerkvah, konferencah, javnih srečanjih in zabavnih dejavnostih) ter za obveznost nošenja obraznih mask. V sobi s fiksnim sistemom sedežev je treba uporabiti porazdeljeni model sedežev. V skladu s tem je največje število notranjih prostorov v zunanjih sedežih 400 na 500 . Gledalci morajo nositi masko in pravilo 2 + 2.
  • Skupinsko usposabljanje lahko oblikuje z največ 10 osebami, od katerih se ukvarjajo športne dejavnosti.
  • Preberite več: Kultura in dogodki
Varnostni ukrepi za javni prevoz
Obveznost nošenja obrazne maske je na mestu.
Varnostni ukrepi na področju javnega prevoza
 
Prostori za čaščenje

ODPRTO Z OMEJITVAMI
Prireditve so dovoljene tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Vendar pa je treba ohraniti 2-metrsko razdaljo od drugih ljudi, pri čemer je treba shraniti zahteve, da ne bodo določene 50-odstotne zmogljivosti občinstva na prizorišču.
Preberite več: Praznovanje družinskih dogodkov in tradicij

Razpoložljivost ne nujnih storitvenih dejavnosti in trgovin

ODPRTO Z OMEJITVAMI
Na javnih prostorih in v zaprtih prostorih (razen doma) je treba ohraniti razdaljo 2 metrov od drugih ljudi.
Preberite več: Trgovine, nakupovalni centri, proizvodnja hrane (v estonščini)

Turistične nastanitve

ODPRTO
Turistične nastanitve so odprte za obiskovalce, z varnostnimi ukrepi za zagotavljanje varnosti ljudi.
 

Gostinski obrati

ODPRTO Z OMEJITVAMI
Od 16.11.2020 so restavracije, bari, kavarne v vseh gostinskih obratih na splošno zaprte od polnoči do 6:00, z izjemo voženj. Za uporabo higienskih ukrepov je treba upoštevati 2 - metrsko razdaljo od drugih ljudi, razkužila pa morajo biti na voljo strankam.

Na nacionalni ravni velja omejitev prodaje alkohola. V skladu s tem je nočna prodaja alkohola prepovedana od polnoči do 10:00 na vseh prodajnih mestih, kjer se prodaja alkohol, denimo, bari, nočni klubi, restavracije, gledališki bifeji in hoteli.
 
Kinematografi, muzeji in notranje znamenitosti

ODPRTO Z OMEJITVAMI
Muzeji in spomeniki so odprti z varnostnimi ukrepi, da bi zagotovili varnost ljudem. Izpolniti je treba zahteve, ki ne smejo presegati 50 % zmogljivosti obiskovalcev , izvajati redno dezinfekcijo in ohranjati razdaljo 2 metrov do drugih ljudi.

Storitve osebne oskrbe

ODPRTO
Odprte tako savne in bazene, kot tudi nekatere ustanove za prosti čas in storitve osebne oskrbe. Izpolniti je treba zahteve, ki ne smejo presegati 50 % zmogljivosti obiskovalcev , izvajati redno dezinfekcijo in ohranjati razdaljo 2 metrov od drugih ljudi.

 


 

Več iz rubrike