Domov Aktualno 10. April 2018.

Facebook: Zuckerberg na zaslišanju v kongresu

mark zuckerberg
© Reuters
Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg bo nastopil pred ameriškim kongresom. Najprej bo kot priča danes nastopil na skupni seji odborov senata za pravosodje in za trgovino, v sredo pa bo nastopil še pred odboroma predstavniškega doma za energijo in trgovino. Glede na napovedi številnih kongresnikov ga čaka trdo izpraševanje.

Zuckerberg v kongres prihaja sredi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016 na strani sedanjega predsednika Donalda Trumpa. Večina - okoli 70 milijonov teh uporabnikov naj bi bilo Američanov.

Škandal je povzročil tudi razburjenje v Evropski uniji in Veliki Britaniji. Cambridge Analytica naj bi namreč pomembno vlogo odigral tudi na referendumu o odhodu Otoka iz EU.

V EU naj bi bilo žrtev te zlorabe osebnih podatkov okoli 2,7 milijona ljudi, še po dva milijona pa na Filipinih in v Indoneziji. Zlorabljeni naj bi bili tudi podatki uporabnikov v Mehiki, Kanadi, Indiji, Braziliji, Vietnamu in Avstraliji, so pojasnili v Facebooku.

Kdo vse je bil žrtev Cambridge Analytica, naj bi sicer začeli osebno obveščati v ponedeljek. Obvestili naj bi vse uporabnike, ki jih je že več kot dve milijardi.

Cambridge Analytica naj bi do podatkov uporabnikov Facebooka prišel posredno že leta 2015, kar je bilo sicer v nasprotju s Facebookovimi pravili uporabe, vendar pa v tem spletnem družbenem omrežju vse do pred kratkim niso reagirali, niti ne priznali kake zlorabe.

 | Author:

Facebook s Zuckerbergom na čelu si zdaj že več tednov prizadeva pomiriti javnost in omejiti škodo. Priznal je, da so storili napake, in napovedal, da bodo osebne podatke svojih uporabnikov bolje zavarovali. Omejili bodo tudi dostop različnim aplikacijam in okrepili transparentnost, zlati pri političnem oglaševanju.

Zuckerberg je že napovedal, da bo v kongresu prevzel osebno odgovornost za to, da Facebooku ni uspelo zaščititi osebnih podatkov uporabnikov in preprečiti manipulacij. "Jaz sem začel Facebook, jaz ga vodim in jaz sem odgovoren za to, kaj se dogaja tam," namerava Zuckerberg povedati tako pred senatom kot pred predstavniškim domom kongresa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarji 1 Poglejte vse
  • BepoKmet 17:16 10.april 2018.

    Zdaj so našli Facebook za krivca zmage Republikancev na predsedniških volitvah. Zuckerberg pa je tako in tako znan po tem, da je podpiral Klintonove oziroma Demokrate.

Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.