Domov Aktualno 20. September 2017.

Zoran Janković za Agrokor in Mercator ne vidi dobre rešitve

zoran janković
© Uroš Hočevar
Lex Agrokor bo padel na evropskih sodiščih in Agrokor utegne končati v stečaju, svari ljubljanski župan in nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković.

"Če odide mama v stečaj, gre v stečaj tudi hčerka. Kdorkoli govori, da se da tu kaj rešiti, nima prav," je v pogovoru o usodi Agrokorja in Mercatorja za srbsko agencijo Tanjug povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Kot pogovor s Tanjugom povzema hrvaški Tportal, tu ni dobre rešitve, konec bo slab, Agrokor bo prihodnje leto končal v stečaju, lex Agrokor pa ne more delovati, meni Janković, ki napoveduje, da bo zakon padel na evropskih sodiščih.

Ruski državni banki Sberbank je očital, da je prva začela rušiti Agrokor, kot pomembno pa je izpostavil tudi vprašanje lastništva, saj podjetja nihče ne more kar vzeti Ivici Todoriću, ki je njegov lastnik.

Kje vidi rešitev? Po njegovi oceni je edini izhod iz zagate, da se polovica vseh terjatev bank in dobaviteljev pretvori v kapital Agrokorja in se skupina tako dokapitalizira. Tako bi Todorić morda ostal lastnik enega odstotka družbe

Banke in dobavitelji bi tako za polovico svojih terjatev dobili lastništvo v nasedlem podjetju, preostalo pa bi pod določenimi pogoji dobili plačano.

Kot opozarja Janković, je za rešitev podjetja bistveno, da na čelo podjetja pride nekdo, ki dobro pozna ta posel, da bi obdržal sistem in postopno povečeval vrednost njegovih delnic. "Upniki bi svoj denar dobili vrnjen skoi povečanje vrednosti delnic Agrokorja oziroma skozi prodajo teh delnic. To je edini način," sporoča Janković

Po njegovem mnenju je to edina možnost, da se ognemo stečaju Agrokorja, vendar je podvomil, da se bo to zgodilo, bolj verjeten se mu zdi stečaj in prodaja Agrokorja po delih.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.