Domov Aktualno 11. Julij 2018.

ZDA z novimi carinami na kitajski uvoz

hrana
© EPA
ZDA zaostrujejo trgovinsko vojno s Kitajsko. Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je včeraj potrdil, da država pripravlja seznam dodatnih kitajskih dobrin, na uvoz katerih bi ZDA kmalu lahko uvedle 10-odstotne carine. Gre za uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev letno.

Na prvem osnutku seznama so se znašli različni prehranski izdelki, pa kemikalije, minerali, tobak, elektronika in papirniški material. Uradna zaslišanja, na katerih bodo sestavili končni seznam novo ocarinjenega blaga, bodo predvidoma potekala konec avgusta. Seznam naj bi bil dokončno pripravljen v približno dveh mesecih, končna odločitev o uvedbi carin pa bo v rokah Trumpa.

Na ameriška dejanja se je že odzval Peking in opozoril, da ameriška dejanja terjajo protiukrepe. Dejanja ZDA škodijo Kitajski, škodijo svetu in škodijo njim samim, so zapisali v izjavi.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.