Domov Aktualno 13. Avgust 2017.

Zakaj je direktor Googla odpustil zaposlenega?

sundar google
© Reuters
Googlov delavec, ki je napisal pismo, v katerem opisuje svoje diskriminacijsko mnenje do žensk, je bil s strani direktorja podjetja, Sundarja Pichaija, odpuščen že drugi dan po razkritju vsebine teksta. »Njegovo mnenje ni v redu,« pove Pichai.

Inženir James Damore je bil odpuščen dan po tem, ko je v javnost prišel njegov t.i. manifest proti raznolikosti, saj s takim mnenjem ogroža kodeks ravnanja družbe Google. Direktor je zapisal, da se z napisanim ne more strinjati, zato je bolje, da se njune poti ločijo.

O čem je pisal odpuščeni inženir?

V deset strani dolgem manifestu je James Damore pisal o bioloških razlikah med moškimi in ženskami ter na podlagi različnih teorij podal mnenje, da so osebe ženskega spola manj primerne za delo v tehnoloških podjetjih. Pisec manifesta je že na prvi pogled šel predaleč s škodljivimi in žaljivimi stereotipi. Omenil je, da se zaradi neverjetne raznolikosti in inkluzije ne počuti varnega ter da določene osebe dušijo razvoj. Svoje teze je podprl s teorijo, da smo ljudje skozi čas ustvarili ideološko komoro, v kateri so nekatere stvari tako svete, da se ne more o njih iskreno razpravljati. Prav pomanjkanje tovrstne razprave naj bi po njegovem mnenju imele zelo negativne posledice – ekstremne in avtoritarne. »Trditi, da je skupina sodelavcev manj biološko prilagojena za to delo, je enostavno nesprejemljivo,« zapiše direktor Googla.

Celotna kopija manifesta z naslovom Google's Ideological Echo Chamber je dosegljiva na spletni platformi Gizmodo.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.