Domov Aktualno 07. September 2017.

Večje povpraševanje po letalskem prevozu

letalo
© Pixabay
Povpraševanje po letalskem potniškem prevozu, merjeno v prihodkih na potniški kilometer, se je julija na letni ravni okrepilo za 6,8 odstotka, ugotavlja Mednarodno združenje za zračni promet (IATA). To je sicer manj od junijske letne primerjave, ko so zabeležili 7,7-odstotno rast.

Vse regije so v preteklem letu poročale o dobri ali boljši rasti obsega potnikov. Zmogljivosti so se julija na letni ravni povečale za 6,1 odstotka, faktor obremenitve pa za 0,6 odstotne točke na rekordnih 84,7 odstotka.

"Rekordno visok faktor obremenitve v juliju kaže, da je apetit za zračne prevoze še vedno zelo močan, vendar spodbujevalni učinek nižjih cen znižujejo naraščajoči vhodni stroški. To kaže na umirjanje povpraševanja," je objavo statističnih podatkov pospremil prvi mož IATA Alexandre de Juniac.

Povpraševanje je sicer po njegovi oceni še vedno zelo močno. "Ljudje želijo potovati, letalska povezljivost pa je ključnega pomena za nemoteno delovanje svetovnega gospodarstva," je dejal. Ob tem je opozoril, da morajo zahteve letalstva države upoštevati v svoji nacionalni gospodarski strategiji.

Povpraševanje po mednarodnih letalskih prevozih se je julija okrepilo za 6,2 odstotka, kapaciteta je poskočila za 5,5 odstotka, faktor obremenitve pa za 0,5 odstotne točke na 84,6 odstotka. Največjo rast so v povprečju zabeležili latinskoameriški letalski prevozniki.

Domače povpraševanje je medtem julija zraslo za 7,9 odstotka, zmogljivosti za 7,1 odstotka, faktor obremenitve pa za 0,6 odstotne točke na 85 odstotkov. V primerjavi s preteklim letom so vsi trgi, razen Avstralija, zabeležili rast.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.