Domov Aktualno 19. December 2017.

Vse več pozivov k regulaciji za bitcoin

bitcoin
© Reuters
Zaradi velikega razmaha kriptovalute bitcoin je po mnenju predsednika nemškega inštituta za gospodarsko raziskovanje Ifo Clemensa Fuesta potreben strožji nadzor. "Pozivam k previdnosti," je dejal in menil, da bi morale države in centralne banke nujno poskrbeti za regulacijo. Podobnega mnenja so tudi nekateri drugi ekonomisti.

Fuest vidi v kriptovaluti številne probleme: "Vprašati se moramo: Kaj je s transakcijami, ki se odvijajo v bitcoinih? Se obračunava davek, se morda izvajajo nelegalni posli?" Poleg tega bi morali pozorno spremljati, ali lahko pride do tveganj za finančno stabilnost, ko se bodo odločile v bitcoin vlagati inštitucije, je dejal za nemški časnik Neuen Osnabrücker Zeitung.

Nemški ekonomist še ne ve, ali se bo bitcoin trajno obdržal. "Te virtualne valute pa tudi ne bi smeli prehitro odpisati," je dodal. Sam je tu nekoliko bolj previden kot številni dvomljivci, ki bitcoinu napovedujejo zaton, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Konec tedna je k zakonski ureditvi tega področja pozval tudi direktor švicarske banke UBS Axel Weber. V pogovoru za švicarski časnik Neue Zürcher Zeitung je dejal, da bitocin zanj ni pravi denar. "Če bodo zdaj tudi mali vlagatelji skočili na bitcoinov vlak, se morajo vmešati regulatorji," je dejal in dodal: "Mi kot banka smo povsem zavestno pozvali pred tem produktom, saj po naše nima vrednosti in se ne bo obdržal."

Weber je centralne banke že sredi novembra pozval, naj tveganje, ki tiči v kriptovalutah, vzamejo resno. Takrat je opozoril, da bitcoin ne izpolnjuje nobenega kriterija za denarno enoto. "Najpomembnejša funkcija vsake valute je, da se uporablja kot plačilno sredstvo," je dejal. Zato pa mora biti široko sprejeta, kar v primeru bitcoina ne drži.

Konec minulega tedna se je tečaj bitcoina za nekaj časa prvič povzpel nad mejo 20.000 dolarjev. Januarja je bilo treba zanj odšteti manj kot 1000 evrov, pred desetimi leti zgolj deset dolarjev. Kritiki svarijo pred balonom, ki grozi, da se bo razpočil in utegne imeti celo sistemske posledice. Trenutno naj bi bil sicer obseg trgovanja s kriptovalutami še majhen.

Bitcoin je "prej sredstvo špekulacije kot pa plačilno sredstvo", je prejšnji teden za nemški časnik Neuen Osnabrücker Zeitung dejal tudi predsednik nemške centralne banke Carl-Ludwig Thiele. Sam svari pred vlaganji v virtualne valute: "Opažamo skokovito rast vrednosti, kar pa ne spremeni dejstva, da obstaja nevarnost, da vlagatelj izgub vse."

K sprejemu ustreznih ukrepov v zvezi s kritpovaluto bitcoin je pozvala tudi francoska vlada. "Naslednji predsedujoči predsedstvu držav G20, Argentini, bom predlagal, naj vsi skupaj na vrhu G20 v aprilu razpravljamo o bitcoinu," je dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire v pogovoru za televizijo LCI. Problematiko je treba osvetliti in regulirati, je dejal. Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron meni, da je končno treba začeli razpravo na mednarodni ravni, kako bi uredili trgovanje s kriptovaluto.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.