Domov Aktualno 16. November 2018.

Volkswagen bo v električne avtomobile do 2023 investiral 44 milijard evrov

© AFP
Nemški avtomobilski velikan Volkswagen bo za investicije v električne avtomobile, ki naj bi predstavljali čistejšo prihodnost, do leta 2023 namenil 44 milijard evrov.

 V prihodnjih petih letih bodo ta sredstva namenili za krepitev električne mobilnosti, avtonomne vožnje in drugih novosti, s katerimi si skušajo popraviti ugled po aferi dieselgate. Gre za skoraj tretjino vseh načrtovanih izdatkov za prihodnjih pet let. »Podjetje usmerjamo v čisto mobilnost,« je povedal izvršni direktor Herbert Diess.

Volkswagen želi v prihodnjih petih letih zagnati masovno proizvodnjo električnih avtomobilov. V ta namen bo največji evropski avtomobilski proizvajalec z različnimi ukrepi skušal produktivnost v tovarnah povečati za 30 odstotkov, električne avtomobile različnih blagovnih znamk pa bo izdeloval v isti proizvodni liniji.

Nemški avtomobilski velikan sicer še vedno močno občuti negativne posledice afere zaradi goljufanja na testih izpuhov dizelskih motorjev. Septembra 2015 je namreč priznal, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Sledile so številne tožbe z odškodninskimi zahtevki, skupno vrednimi več deset milijard evrov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.