Domov Aktualno 12. Oktober 2017.

Vlada potrdila besedilo pogodbe o izvedbi strateške investicije Magne

Magna
© Tadej Regent
Vlada je danes potrdila besedilo pogodbe o izvedbi strateške investicije Magne v Hočah. Pogodbo bodo podpisali prihodnji teden v torek, ko bodo položili tudi temeljni kamen za gradnjo lakirnice. »Zdaj je na vrsti investitor, da bo izvedel prvo, drugo in verjamem da tudi tretjo fazo projekta,« je po seji vlade dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Pogodba o strateški investiciji sledi zahtevam iz zakona o strateški investiciji, tako imenovanega lex Magna, da mora multinacionalka v prihodnjih desetih letih investirati najmanj sto milijonov evrov in odpreti tisoč delovnih mest.

Država lahko za neizpolnjevanje pogodbenih pogojev zahteva pogodbeno kazen; če, denimo, v petih letih ne začne investicije, je Slovenija upravičena do največ petih milijonov evrov, je dejal Počivalšek. To se seveda ne bo zgodilo, saj je Magna po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja že začela gradnjo.

Magna sicer lahko od pogodbe tudi odstopi, če država ne izda okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja ter pridobi potrebnih zemljišč. Za prvo fazo projekta je vse troje že pod streho. Če pa država teh pogojev ne izpolni, za to ni odškodninsko odgovorna, je še poudaril minister.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.