Vlada podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov

Vlada je na današnji dopisni seji do konca marca podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov. Gospodarsko ministrstvo je prejšnji teden sicer znova predlagalo popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, a tudi tokrat očitno s tem predlogom ni uspelo.
Fotografija: Leon Vidic
Odpri galerijo
Leon Vidic

Uredba, ki bo veljala od 1. do 31. marca, določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine, so spomnili na gospodarskem ministrstvu.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja določajo sami, za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo jih določajo sami na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah.

Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Gospodarsko ministrstvo je prejšnji teden znova predlagalo popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, a tudi tokrat očitno s tem predlogom ni uspelo. Nasprotno pa so v Stranki Alenke Bratušek vlado danes pozvali, naj znova omeji tudi cene na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, saj bi bilo to po njihovih ocenah za potrošnike veliko ugodneje.

Več iz rubrike

aktualno

Teden restavracij z oktobrsko izvedbo cilja na 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah.

aktualno

Gospodarstveniki z MOP o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor je v soboto na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo dolgoročno podnebno strategijo Slovenije pod sloganom #priložnos#izziv#izvedlljivost.

aktualno

Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.

aktualno

V kleti odkrili ukradene knjige v vrednosti 2,7 milijona evrov

Neprecenljive knjige Galilea, sira Isaaca Newtona in Francisca Goye so bile najdene med policijsko racijo tri leta po tem, ko so bile ukradene v prefinjenem ropu londonskega poštnega skladišča.

Komentarji: