Domov Aktualno 06. December 2018.

Vlada iz upravnega odbora DUTB odpoklicala Juharta, namesto njega Tomaž Besek

York uradno lastnik terjatev DUTB do DZS
© Jože Suhadolnik
Razlog je zgodba s prodajo zemljišča za tovarno družbe Lonstroff v Logatcu. Besek bo mandat nastopil v soboto.

Vlada je iz upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Razlog je zgodba s prodajo zemljišča za tovarno družbe Lonstroff v Logatcu. Besek bo mandat nastopil v soboto.

Kot je po seji vlade povedal minister za finance Andrej Bertoncelj, je vlada sklep o odpoklicu Juharta sprejela na podlagi poročil, ki ugotavljajo, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in nespoštovanje internih aktov.

Vlada se je odločila za odpoklic predsednik upravnega odbora, ker je najbolj odgovorna oseba v DUTB in je odgovoren za usklajevanje med neizvršnimi in izvršnimi direktorji, je povedal minister.

Z DUTB so sporočili, da Juhart »o razlogih za odpoklic z mesta predsednika upravnega odbora DUTB uradno še ni seznanjen, zato svojega odpoklica zaenkrat ne more komentirati«.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, gre pri nepravilnostih »zlasti za neskladnosti z internimi akti DUTB in veljavno zakonodajo ter neustrezno delovanje notranjih mehanizmov kontrol, kar je privedlo do oškodovanja premoženja DUTB pri izvedbi tega posla«.

»Po mnenju vlade je evidentno, da niso bili spoštovani interni akti DUTB ter veljavna zakonodaja, kar je mogoče povezati z namenom, da se oškoduje vrednost premoženja DUTB,« so zapisali.

Mnoge nepravilnosti

Vlada meni, da je očitno, da je upravni odbor DUTB ministrstvu za finance prikrival ugotovljene nepravilnosti in ni zagotovil pravočasnega celovitega poročanja ter tudi ne celovitega odziva na izsledke forenzične preiskave. Očitno je tudi, da upravni odbor ni pravočasno ukrepal glede na ugotovljene nepravilnosti.

»Omenjene ugotovitve kažejo, da v delovanju DUTB obstajajo resne pomanjkljivosti, ki preprečujejo učinkovito delovanje DUTB in maksimiziranje vrednosti prevzetih sredstev pri njihovi prodaji,« pravi vlada.

Vlada kot skupščina DUTB upravnemu odboru DUTB naložila, da nemudoma izvede ukrepe za zagotovitev skladnega, učinkovitega, gospodarnega in preglednega poslovanja DUTB, vključno z ugotavljanjem odgovornosti vpletenih.

Minister je napovedal, da bo vlada v kratkem imenovala še četrtega neizvršnega direktorja DUTB, je pa to v pristojnosti gospodarskega ministrstva.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.