Domov Aktualno 09. Februar 2017.

Vizija Slovenije izpostavlja inovativnost, solidarnost in samozavest

Slovenia InYourPocket
© Unsplash
Vlada se je danes na seji seznanila z dolgoročno vizijo Slovenije, ki nosi letnico 2050. Gre za rezultat projekta, ki ga je od poletja 2015 vodila služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Vizija, ki naj bi poenotila prebivalce in prebivalke Slovenije na poti v prihodnost, izpostavlja inovativnost, solidarnost in samozavest.

"V sozvočju z okoljem in s časom smo našli ravnovesje kakovostnega življenja. S pomočjo učenja se uspešno soočamo z največjimi izzivi. Smo inovativni, ideje spreminjamo v dejanja. Z zaupanjem ustvarjamo dobre odnose ter gradimo solidarno in strpno družbo. Slovenijo samozavestno odpiramo partnerjem, pripravljenim na sodelovanje. Ponosni bogatimo globalno mrežo s svojo kulturno edinstvenostjo," je vizija položaja, v katerem naj bi bila Slovenija leta 2050.

V besedilu, ki skupno obsega 421 besed oziroma približno eno tipkano stran formata A4, je nato vizijo razdelana še po petih glavnih stebrih oziroma elementih: učenje za življenje, inovativna družba, zaupanje, kakovostno življenje in identiteta. Celotno besedilo je dostopno na spletni strani slovenija2050.si.

"Cilj vizije je, da združi in poveže prebivalce in prebivalke Slovenije," je v izjavi za novinarje v torek poudarila ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Vizija je prišla od ljudi in je narejena za vse, ki v tej državi živimo. "Cilj je, da vsem nam damo možnost in da si skupaj damo priložnost, da se poenotimo pri ustvarjanju naše prihodnosti," je pojasnila.

V službi vlade za razvoj so bili že od samega začetka odločeni, da vizije ne bo narekovala politika, pač pa ljudje. Tako so prvi osnutek oziroma elemente pripravili na tridnevni delavnici z vidnimi, uspešnimi posamezniki z najrazličnejših področij. Skozi mesece so nato sledili dogodki po državi, pogovori z različnimi interesnimi skupinami - na primer mladimi, sindikati in podobno, pa tudi ministri in parlamentarnimi strankami.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.