Velika Britanija podpisala sporazum o sodelovanju s Švico po brexitu

Velika Britanija in Švica sta podpisali sporazum, da bosta tudi po izpeljanem brexitu poslovali pod istimi pogoji kot doslej.
Fotografija: V ponedeljek sta Velika Britanija in Švica podpisali bilateralni sporazum o medsebojnem sodelovanju po zaključenem brexitu. Foto: Reuters
Odpri galerijo
V ponedeljek sta Velika Britanija in Švica podpisali bilateralni sporazum o medsebojnem sodelovanju po zaključenem brexitu. Foto: Reuters

Sporazum o nadaljevanju sodelovanja med Veliko Britanijo in Švico, ki temelji na dokumentu, ki sta ga o medsebojnem sodelovanju podpisali Evropska unija in Švica, so ratificirali v ponedeljek. O njem so sicer govorili in se sporazumeli že decembra 2018.

Nekaj manj kot 37 milijard evrov prometa steče med državama vsako leto in kar 15.000 britanskih podjetnikov redno posluje s Švico. »Švica za Veliko Britanijo ostaja ena pomembnejših poslovnih partneric. S takšnim sporazumom ne samo, da ohranjamo mnoga delovna mesta, pač pa še poglabljamo poslovne vezi po odhodu iz Evropske unije,« je povedal Liam Fox, generalni sekretar za mednarodno trgovino na Otoku, piše bitanski BBC.

Velika Britanija si prizadeva, da bi v prihodnje podpisala še 40 takšnih sporazumov, s katerimi bi opredelila in določila poslovna razmerja z več kot 70 državami. Do zdaj so poslovna razmerja, ki bodo veljala tudi po izpeljanem brexitu dorekli poleg Švice še s Ferskimi otoki, Čilom in nekaterimi afriškimi državami.

Več iz rubrike