Domov Aktualno 10. November 2017.

Valter Leban je novi častni konzul Mehike v Sloveniji

valter leban
© Urban Štebljaj
Veleposlanica Mehike Alicia Buenrostro Massieu se je na slovesnosti na Ljubljanskem gradu poslovila od dosedanjega častnega konzula Mehike v Sloveniji Marka Voljča in se mu zahvalila za njegov nepogrešljiv prispevek pri sodelovanju in navezovanju stikov med Slovenijo in Mehiko ter za novega častnega konzula Mehike v Sloveniji imenovala Valterja Lebana, člana uprave koncerna Kolektor.

Ob imenovanju je Valter Leban povedal: »V čast mi je postati častni konzul Mehike. Z velikim veseljem sprejemam to častno nalogo, ki je v veliki meri temeljila na pripravljenosti, da pomagam krepiti sodelovanje Mehike in Slovenije na gospodarskem področju. Z Mehiko sem se prvič srečal pred leti v vlogi poslovneža. Takrat je Mehika v avtomobilski industriji postajala novi Detroit in v Kolektorju je dozorelo spoznanje, da moramo tudi v tej državi imeti svoje proizvodne zmogljivosti. V iskanju prave lokacije sem prepotoval Mehiko po dolgem in počez, dodobra spoznal njene naravne lepote, zgodovino, kulturo in ljudi. Dežela mi je takoj prirasla k srcu. Odločili smo se za Guanajuato, kjer imamo danes moderno opremljeno proizvodno lokacijo s 130 zaposlenimi. Velik izziv je stopiti v čevlje nekoga, ki je delo častnega konzula zelo dobro opravljal kar 21 let. Marko Voljč je veliko naredil na zbliževanju in utrjevanju vezi med ljudmi na poslovnem, kulturnem in ostalih področjih. Upam, da mi bo uspelo nadaljevati njegove dobre prakse v skupno zadovoljstvo ljudi obeh držav.«

Institucija častnih konzulov je v zadnjih desetletjih postala nepogrešljiv del diplomacije in konzularne dejavnosti, njeno nujno potrebno dopolnilo, še posebej, ko gre za majhne države. Častni konzuli zelo dobro poznajo lokalne razmere in so ugledne, uveljavljene osebnosti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.