Domov Aktualno 18. December 2017.

V Švici začela obratovati najbolj strma vzpenjača na svetu

švica
© Pixabay
Po petih letih gradnje se lahko Švica pohvali z domnevno najbolj strmo tirno vzpenjačo na svetu. Približno 52 milijonov švicarskih frankov (48 milijonov evrov) vredna žičnica Schwyz-Stoos v osrednji Švici, približno 50 kilometrov južno od Züricha, je začela obratovati v soboto, za javnost pa jo bodo odprli na današnji uradni slovesnosti.

Po navedbah švicarskih medijev lahko vzpenjača premaga 110-odstoten naklon - to pomeni, da se na vsakih 100 metrov dolžine povzpne 110 metrov v višino. Od spodnje postaje v kraju Schlattli v kantonu Schwyz do gorske vasice Stoos mora premagati 744 višinskih metrov, je poročal časnik Neue Zürcher Zeitung. V Švici je več kot 500 železnic.

Moderna vzpenjača ne bo služila le za prevoz turistov, pač pa je tudi neke vrste življenjskega pomena za približno 150 ljudi, ki skozi celo leto živijo na Stoosu. Potniki ves čas vožnje stojijo na ravni podlagi, ne glede na to, kako strma je proga. To je mogoče zaradi tega, ker imajo kabine obliko bobna in se ves čas prilagajajo naklonu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.