Domov Aktualno 28. December 2017.

V Sloveniji novembra rast porabe električne energije

elektrika energetika
© Shutterstock
V Sloveniji smo novembra porabili 1248 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je štiri odstotke več kot oktobra in novembra lani. Medtem je bila neto proizvodnja elektrike s 1289 GWh za tri odstotke večja kot oktobra, je danes objavil statistični urad.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 14 odstotkov in v termoelektrarnah za sedem odstotkov, medtem ko se je v Nuklearni elektrarni Krško zmanjšala za tri odstotek.

Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv novembra za 13 odstotkov večja kot oktobra.

Novembra se je zmanjšala oskrba z vsemi energenti, razen pri zemeljskemu plinu, utekočinjenemu naftnemu plinu in pri rjavemu premogu in lignitu, kjer je bila rast 31-odstotna, devetodstotna in sedemodstotna.

Oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem se je zmanjšala za 30 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 20 odstotkov, drugimi naftnimi proizvodi za osem odstotkov, črnim premogom in antracitom za šest odstotkov, motornim bencinom za šest odstotkov in koksom za pet odstotkov.

Slovenija je novembra uvozila 739 GWh, izvozila pa 741 GWh električne energije.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.