V primeru trdega brexita večina uvoza na Otok brez carin

Velika Britanija bo v primeru izstopa iz Evropske unije brez dogovora carine za 87 odstotkov uvoza znižala na ničelno stopnjo, je danes sporočila britanska vlada. Dodali so, da na meji z Irsko ne bo carinskega nadzora nad dobrinami.
Fotografija: REUTERS
Odpri galerijo
REUTERS

"Če odidemo brez dogovora, bomo večino uvoznih carin znižali na ničelno stopnjo, medtem ko bomo dajatve za večino najbolj občutljivih industrij ohranili," je povedal državni sekretar na britanskem ministrstvu za trgovino George Hollingbery. "Uravnotežen pristop bo pomagal ohraniti delovna mesta, izognili pa se bomo tudi morebitnim velikim zvišanjem cen, ki bodo najhuje prizadela najrevnejša gospodinjstva," je poudaril.
Trenutno ni carin na 80 odstotkov uvoza, v primeru brexita brez dogovora pa bo ta odstotek znašal 87 odstotkov. Uvoz iz EU je trenutno v celoti neocarinjen, v primeru izstopa brez dogovora pa bo ta delež znašal 82 odstotkov. V skladu z načrtom za trdi brexit pa iz preostalega dela sveta ne bo carin na 92 odstotkov uvoza, medtem ko ga trenutno ni na 56 odstotkov, navaja britanski BBC.
Nekatere industrije bodo medtem zaščitili. Uvozne dajatve na govedino, svinjino, jagnjetino in perutnino ter nekatere mlečne izdelke bodo tako znižali, a bodo večinoma še vedno v veljavi. Avtomobilski deli medtem ne bodo ocarinjeni, s čimer želijo pomagati proizvajalcem avtomobilov na Otoku, bodo pa veljale dajatve na uvoz že izdelanih avtomobilov.
Vlada je napovedala še, da na meji med Irsko in Severno Irsko nad skoraj vsemi dobrinami tudi v primeru brexita brez dogovora ne bo carinskega nadzora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
"Ta režim je zgolj začasen, saj se zavedamo, da v povezavi s tem pristopom obstajajo določeni izzivi, vključno z nenadzorovanim pretokom dobrin v Združeno kraljestvo in morebitnim izkoriščanjem novega sistema," je zapisala vlada. Celoten režim bo v primeru brexita brez dogovora veljal 12 mesecev, medtem pa se bodo pogajali o bolj stalnem režimu.
Ta režim ne bo veljal za države, s katerimi ima Velika Britanija sklenjene prostotrgovinske sporazume, in okoli 70 držav v razvoju, ki imajo prednostni dostop do britanskega trga.
Načrt je že naletel na kritike. "Nenadne spremembe carinskih stopenj v primeru izstopa iz EU brez dogovora bodo neprijeten šok za številna podjetja, ki jih to zadeva," je povedal generalni direktor britanske trgovinske zbornice Adam Marshall.
Generalna direktorica lobistične skupine CBI, ki zastopa britanska podjetja, Carolyn Fairbairn pa je poudarila, da je vlada spremembe pripravila brez posvetovanja s podjetji, poleg tega pa ni časa za pripravo.
V Evropski komisiji so danes v Bruslju v odzivu na britanske načrte dejali, da jih bodo analizirali. Izpostavili so nadaljnjo zavezanost cilju, da se izognejo trdi meji na irskem otoku ter ohranijo integriteto notranjega trga in carinske unije v vseh scenarijih, ter prepričanje, da trenutno razen irskega varovala ni na voljo nobene možnosti, ki bi v celoti naslovila izzive na kopenski meji med Irsko in Severno Irsko.
Načrtovano začasno carinsko ureditev so komentirali z besedami, da bodo podrobno analizirali njeno skladnost s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Različno obravnavanje trgovine na irskem otoku ter trgovine med EU in Združenim kraljestvom v primeru brexita brez dogovora sicer sproža zaskrbljenost, je poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.
Ob tem je spomnil na stališče EU, da bo v primeru brexita brez dogovora za Združeno kraljestvo uveljavila normalno trgovinsko ureditev za tretje države in v tem okviru načelo največje trgovinske ugodnosti. To je po Schinasovih besedah ključno za to, da EU ostane zanesljiva trgovinska partnerica.
Brexit brez dogovora je sicer vse verjetnejši. Britanski poslanci so namreč v torek znova zavrnili izstopni sporazum. Danes bodo glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo to zavrnili, pa bodo v četrtek glasovali še o preložitvi brexita, ki je predviden 29. marca.
V Bruslju sicer v odgovorih na vprašanja v povezavi z brexitom tudi danes ponavljajo, da je treba odgovore iskati v Londonu, ne v Bruslju.
V Bruslju se sicer pričakuje, da bodo Britanci zaprosili za kratko preložitev brexita. EU v povezavi s tem izpostavlja, da mora biti prošnja za preložitev dobro utemeljena in da bo zanjo prioriteta zagotoviti nemoteno delovanje institucij unije.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.