Domov Aktualno 14. Maj 2018.

Uradno: V Kočevje prihaja Yaskawa in prinaša dodatna delovna mesta

yaskawa
© Uroš Hočevar
Prvi mož družbe Yaskawa Europe Manfred Stern je danes z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem podpisal pismo o nameri o postavitvi obratov za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. V njem naj bi zaposlili do 250 ljudi. V Kočevje bo tako Yaskawa skupaj prinesla do 500 zaposlitev.

Stern, ki je tudi podpredsednik Yaskawa Electric Corporation, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, je pogodbo z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, in županom Prebiličem podpisal v prisotnosti odhajajočega predsednika vlade Mira Cerarja.

Vrednost investicije naj bi bila od 20 do 30 milijonov evrov, v novih obratih pa naj bi dobilo med 200 in 250 ljudi. Stern pričakuje, da bo Yaskawi zemljišče za dodatna obrata pridobiti nekje do aprila prihodnje leto, pred tem pa mora kočevska občina pripraviti še občinski prostorski načrt.

Po pridobitvi zemljišča - vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč - računajo, da bo proizvodnja stekla najpozneje v dveh letih.

Novi obrat naj bi postavili ob svoji prvi evropski tovarni robotov, ki jo japonska korporacija gradi od lanskega novembra in katere gradnja kljub sneženi zimi po Sternovih besedah poteka po načrtu. Yaskawa bo v tej tovarni do leta 2023 tam zaposlila približno 250 ljudi, letno pa izdelala 6000 robotov.

Naložba v tovarno robotov bo stala približno 25 milijonov evrov, država pa jo bo podprla z nekaj več kot 5,6 milijona evrov. Kot je danes povedal minister Počivalšek, bo država najverjetneje v približno enakem obsegu finančno in vsebinsko podprla tudi dodatna proizvodna obrata.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali iz Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.

Yaskawa bo odprla tudi center za raziskave in razvoj. Z novim centrom bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za elektrotehniko in z Inštitutom Jožef Stefan, vrnila pa se bo tudi  železniška povezava z Ljubljano in z njo dodatne možnosti.

Yaskawina naložba ni edina, ki prinaša prepotrebna delovna mesta v ta del Slovenije. Novo tovarno tako že gradi proizvajalec nogavic Intersocks, družba Koles je tik pred začetkom gradnje tovarne za proizvodnjo lepljenih nosilcev za konstrukcije različnih stavb, nove naložbe načrtujeta še podjetji Rotis in Gozdarstvo Grča, ki ga je prevzel prvi mož GH Holdinga Blaž Miklavčič.

Trenutno je v Kočevju po Prebiličevih besedah brezposelnih 1100 oseb, od katerih pa je veliko trajno brezposelnih. Z novimi investicijami si želijo zadržati čim več od okoli 2000 Kočevcev, ki se vsakodnevno vozijo na delo v Ljubljano ter ustvariti pogoje za priseljevanje in zaposlovanje tudi delavcev iz Hrvaške.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.