Domov Aktualno 09. Oktober 2018.

Upravljanje z baterijami v EU pod vodstvom Slovenije

© Reuters
V Bruslju so predstavili medregionalno partnerstvo za baterije pod vodstvom Slovenije, EU želi postati vodilna sila na tem področju.

V Bruslju so predstavili medregionalno partnerstvo za baterije, katerega cilji so izboljšati čisto mobilnost, boj proti podnebnim spremembam in zmanjšanje odvisnosti od uvoza energije. S partnerstvom pod vodstvom Slovenije bo EU po besedah podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča dokazala, da lahko postane vodilna sila na tem področju.

Medregionalno partnerstvo pod vodstvom Slovenije, ki sicer povezuje dve francoski regiji, štiri avtonomne španske skupnosti ter eno italijansko regijo, bo v okviru pilotnega ukrepa pametne specializacije za medregionalne inovacije prejemalo prilagojeno podporo Evropske komisije, namenjeno razvoju in širitvi skupnih projektov na področju sodobnih materialov za baterije.

Pilotni projekt pod vodstvom Slovenije

Pilotni ukrep bo trajal do konca leta 2019, partnerstvo pa bo lahko izkoriščalo podporo v obliki posebnih skupin, ustanovljenih znotraj komisije. Kot so pojasnili na Evropski komisiji, bodo v skupinah sodelovali strokovnjaki iz več tematskih služb, pa tudi zunanji strokovnjaki s področja finančnega modeliranja, poslovnega načrtovanja in intelektualne lastnine.


PREBERITE ŠE:

Dokument IPCC, ki je včeraj ugledal beli dan, je pomemben za ves svet Zoran Kus iz sektorja za okolje in podnebne spremembe na ministrstvu za okolje in prostor je v izjavi za medije poudaril, da pri problematiki podnebnih sprememb ne gre le za omejevanje izpustov, temveč to zahteva celovit prehod na trajnostni razvoj. Kot je ocenil, je danes objavljeni dokument zelo pomemben. Prišel je ob pravem trenutku, »da ponovno vzbudi večjo motivacijo za pripravo dokončnih dokumentov, odločitev in ciljev za izvajanje Pariškega podnebnega sporazuma,« je poudaril. Kus je še pojasnil, da poročila ni mogoče neposredno aplicirati na Slovenijo. Spomnil pa je, da je tudi Slovenija začela pripravljati svojo dolgoročno podnebno strategijo, in sicer na osnovi enakih scenarijev kot Evropska komisija za pripravo evropske.


Predstavitve partnerstva sta se udeležila podpredsednik Evropske komisije, pristojen za energetsko unijo, Šefčovič in evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu. Prvi je izpostavil, da regije predstavljajo laboratorije industrijske politike, sodelovanja med regijami pa bodo po njegovi oceni odigrala ključno vlogo pri vzpostavljanju konkurenčne, inovativne in trajne baterijske verige v Evropi.

S pomočjo partnerstva bo EU lahko po Šefčovičevi oceni tudi dokazala, da ima vse potrebno, da postane vodilna sila na tem področju.

Komisarska je ob tem izrazila upanje, da bo partnerstvo spodbudilo tudi ostale regije, da razmislijo o tem, kako lahko najbolje izkoristijo pomoč, ki jo na tem področju nudi EU.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.