Ukinitev sedeža Evropskega parlamenta v Strasbourgu?

Italijansko vladajoče Gibanje pet zvezd je znova pozvalo k ukinitvi sedeža Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Ta institucija EU ima dva sedeža, in sicer v Bruslju in Strasbourgu. Evropski poslanci tako vsak mesec potujejo v to francosko mesto na plenarna zasedanja.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Parlament v Strasbourgu je "v uporabi 40 dni na leto in stane milijardo evrov na parlamentarni mandat, ki jih plačajo evropski davkoplačevalci, tudi Italijani. Zaprimo ga," je dejal vodja Gibanja pet zvezd Luigi di Maio.

Di Maio je videoposnetek in izjavo s pozivom objavil na blogu svoje stranke. Na posnetku stoji pred zgradbo Evropskega parlamenta v Strasbourgu skupaj s članom gibanja Alessandrom Di Battisto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Di Maio in Di Battista v Strasbourgu, kjer ta teden poteka plenarno zasedanje, poskušata najti zaveznike, s katerimi bi Gibanje pet zvezd po majskih volitvah oblikovalo novo politično skupino v Evropskem parlamentu.

"Danes začenjamo dolgo pot, ki bo vodila do 26. maja, ko bomo v to sivo Evropo prinesli nekaj barvitosti," je dejal Di Maio.

V zadnjih letih je bilo več pobud, da bi ukinili selitve evropskih poslancev iz Bruslja v Strasbourg, vendar niso obrodile sadov, saj se Francija ni pripravljena odpovedati sedežu parlamenta.

Več iz rubrike