Domov Aktualno 22. September 2017.

Uber izgubil licenco v Londonu

uber
© Blaž Samec
Razlog za odvzem licence je pomanjkanje družbene odgovornosti podjetja, ki lahko vpliva na splošno varnost.

Londonski regulator prometa TfL Uberju ni obnovil licence za izvajanje voženj po Londonu, kar bo vplivalo na 40.000 Uberjevih voznikov in okoli 3,5 milijona uporabnikov aplikacije. Razlog za odvzem licence je pomanjkanje družbene odgovornosti podjetja, ki lahko vpliva na splošno varnost. Uber ima zdaj 21 dni časa za pritožbo, zadnji dan veljavnosti licence pa je 30. september.

»Ta odločitev kaže, da je London zaprt za inovativna podjetja,« so se odzvali v Uberju in napovedali pritožbo. Dodali so še, da omenjeni odvzem licence ne bo vplival na storitev dostave hrane Ubereats.

Londonski župan Sadiq Khan je odločitev regulatorja prometa podprl: »Vsa podjetja v Londonu morajo delovati po enakih pravilih in zadovoljevati visoke standarde, predvsem kar se tiče varnosti potrošnikov,« je dejal. »Narobe bi bilo, če bi TfL še naprej licenciral Uber in bi bila s tem ogrožena varnost Londončanov,« je še dodal župan Khan.

V Londonu so Uber kritizirali sindikati, zakonodajalci in temnopolti vozniki taksijev, predvsem v povezavi z delovnimi razmerami voznikov. S podobnimi obtožbami se soočajo povsod po svetu, kar je privedlo do odstopa šefa Uberja Travisa Kalanicka.

V številnih državah, kot sta Danska in Madžarska, so aplikacijo ukinili, Uber pa bije sodne bitke v ZDA in drugih državah po svetu.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.