Domov Aktualno 12. September 2017.

Turistična sezona ni rešila Agrokorjeve trgovine

© Cropix
Živilski in kmetijski del Agrokorja sta poslovala dobro, trgovski pa slabše, kaže zadnje mesečno poročilo nasedlega Agrokorja.

Izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak je objavil redno poročilo o poslovanju Agrokorja, podatki so nekonsolidirani in nerevidirani, zanesljivih primerjalnih podatkov za leto 2016 pa izredna uprava Agrokorja še nima, ker čaka na rezultate izredne revizije.

V prvih sedmih mesecih jo je v skupini Agrokor najslabše odnesla dejavnost trgovine. Konzum, ki je najpomembnejši člen konzorcija, je skupaj z družabmi Tisak, Konzum BiH, Velpro Centar in Velpro BiH ustvaril 1,18 milijarde evrov prihodkov in 27,3 milijona evrov izgube iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Živilski del Agrokorja je posloval bolje, v zadnjih sedmih mesecih letošnjega leta je ustvaril slabih 673 milijonov evrov prihodkov in 102 milijona evrov EBITDA.

Tudi kmetijski del poslovanja Agrokorja, ki ga sestavljajo družbe Belje, Vupik, PIK Vinkovci in Agrokor Trgovina, je posloval razmeroma stabilno, 213 milijonov evrov prihodkov in 24,7 milijona evrov EBITDA so ustvarili v kmetijskem delu skupine.

Kako Ramljak pojasnjuje rezultate?

Poslovanje trgovinskega dela Agrokorja je v prvem polletju hromila okrnjena likvidnost družbe, ki je onemogočala nakupe blaga. Del teh težav so z novim financiranjem deloma odpravili, povečale so se zaloge, število kupcev in povprečna vrednost nakupa, vendar pa pogajanja z dobavitelji še vedno trajajo in od tod izvirajo zastoji pri povečevanju zalog na prejšnje ravni.

Novo financiranje, ki ga je s posojilodajalci dogovoril Ramljak, je bilo ključno tudi za povečanje zalog živilskega dela skupine pred začetkom turistične sezone. Čeprav so na splošno Agrokorjeva živilska podjetja uspela povečati zaloge, se je zamuda poznala pri prodaji v času turistične sezone.

Kmetijski sektor Agrokorja je seveda odvisen od pridelka, vsa kmetijska podjetja Agrokorja se letos hvalijo z uspešnimi žetvami in rekordnimi pridelki, zlasti s pridelkom pšenice. Še vedno pa se nadaljuje odkup pridelkov od kooperantov, ki jim uspevajo tudi redno plačevati, so zapisali v poročilu Anteja Ramljaka.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.