Domov Aktualno 11. September 2017.

Tudi AAG je dala zeleno luč Magni

Magna S
Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je z Magno dosegla kompromisni protokol, zato se na okoljevarstveno odločbo Arsa za projekt lakirnice v Hočah ne bo pritožila.

Alpe Adria Green (AAG) je s protokolom o okoljskih zadevah uspela dobiti to, kar Agencija RS za okolje ni želela vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozila investicijo, je v sporočilu za javnost včeraj zapisal predsednik organizacije AAG Vojko Bernard

"Magna Steyr bo morala spoštovati vse relevantne okoljske standarde, poskrbeti za 24-urno fizično protipožarno varnostno službo, za protiukrepe za preprečitev onesnaženja podtalnice, omejevanje uporabe pitne vode in obremenjevanje kanalizacijskega sistema s krožnim procesom recikliranja," je pojasnil Bernard. Po pisanju časopisa Finance protokol sicer ni pravno zavezujoč.

Po informaciji, da je AAG odstopil od nameravane pritožbe na okoljevarstveno soglasje za gradbeno dovoljenje Magni, se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek odzval umirjeno. "Zdaj se igra sodnikov podaljšek. Dokler sodnik ne piska konec, ne moremo reči, da smo zmagali. Kljub temu sem optimist in verjamem, da bomo odpravili tudi najmanjše dvome ter to zgodbo uspešno pripeljali do konca," je prepričan Počivalšek.

Že v petek je napovedano pritožbo na okoljevarstveno soglasje za lakirnico umaknil tudi Slovenski E-forum, v kateri bodo o tem podrobneje spregovorili na današnji novinarski konferenci.Tako zdaj ostaja odprto še vprašanje pritožbe skupine 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju, ki ji agencija za okolje ni odobrila statusa stranskega udeleženca. Skupina se je na to odločitev pritožila na ministrstvo za okolje, na kateri so pritrdili agenciji, prebivalci pa so imeli do preteklega četrtka do polnoči čas za vložitev tožbe proti agenciji za okolje na upravno sodišče. Ali so jo vložili, bo znano jutri.

Bernard: Arso je nesposoben ali je celo želel ustaviti investicijo

Bernard še vedno ostaja kritičen do Arsa, ki je okoljevarstveno soglasje dal v 30-dnevno javno razpravo "brez tehtnih okoljskih pripomb nevladnih organizacij in upravičenih drugih deležnikov". Dokaz za Arsovo "nesposobnost ali celo namerno ustavljanje investicije" je tako po njegovem mnenju dejstvo, da je Magna Steyr zdaj sprejela zahteve Alpe Adria Green. Sprejela je celo nekaj dodatnih, denimo ponovno presojo o gasilnih tehnikah v zvezi z ogljikovim dioksidom. Ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen je zaradi tega vnovič pozval k odstopu.

Protokolu je priložena tudi izjava župana Hoče-Slivnica, da bodo zemljišča, ki ne bodo pozidana v tej fazi, oddana v začasen najem kmetovalcem na tem območju. "S tem smo rešili večinski del zemljišč v prid nadaljnjemu kmetovanju," je poudaril.

Kot pomemben dosežek v organizaciji štejejo tudi to, da je v protokolu podrobneje opredeljeno osnovanje in delovanje neodvisne skupine za monitoring oz. za nadzor v fazi gradnje in obratovanja Magne Nukleus. To zamisel sta sicer podala nekdanja mariborska župana, kot mediatorja v postopku, "s ciljem, da se upoštevajo tehtne pripombe iz javne razprave o okoljevarstvenem soglasju, ne da bi bila za to potrebna pritožba".

Čufer ob odstopu iz AAG: Izgubili smo vso kredibilnost

Da se okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje Magni, je prvi poročal časnik Večer, novico pa je kasneje potrdil član upravnega odbora Andrej Čufer, ki je organizaciji poslal svojo odstopno izjavo. Po Večerovih informacijah naj bi se večina članov upravnega odbora na vnovičnem glasovanju, potem ko so še pretekli teden izglasovali pritožbo na okoljevarstveno soglasje za investicijo Magne v Hočah, tokrat izrekla proti pritožbi.

Glede na navedbe Čuferja, ki je organizaciji poslal svojo "nepreklicno odstopno izjavo", pa do vnovičnega glasovanja pravzaprav sploh ni prišlo. "Če ni glasovanja, je zame nelegitimen postopek, kot je bil že prejšnji," je med drugim zapisal Čufer.

Takoj ko je bila odločitev UO AAG o pritožbi znana (šest jih je glasovalo za in štirje proti), se je z željo, da se sestanejo, oglasil nekdanji mariborski župan in zagovornik prihoda Magne v Hoče Boris Sovič. Po naših informacijah se želi s člani UO pogovoriti o vzrokih za nasprotovanje Magni in morda doseči podoben dogovor, kot jim ga je uspelo z E-forumom Gorazda Marinčka. Kot je znano, je tudi E-forum sprva napovedal pritožbo, od katere pa je zdaj pripravljen odstopiti, če se bodo v okoljevarstveno dovoljenje (OVD) za Magno vpisale zaveze o požarnem varstvu in vodah: da se izdela vplivno območje za primer katastrofalnega požara in da se investitorju naloži skrb za zmanjševanje porabe pitne vode v tehnološke namene.

Božo Dukič ni prepričan, da bo Soviču »poizvedovanje« o zadržkih proti Magni pri šesterici iz UO AAG uspelo. Kot je dejal, je »diskusije konec tisti hip, ko jih vprašaš, zakaj, konkretno, so proti«. Vojko Bernard, predsednik AAG, ki se glasovanja ni udeležil, ker je bil v tujini, včeraj ni bil dosegljiv za komentar.

Čufer ne želi več ostati v organizaciji, "ki ne stoji za svojimi odločitvami in se zadovolji z vsako mehko pravniško kraco, ki ni za nikogar obvezujoča". Obenem meni, da so danes s tem "izgubili vso kredibilnost".

Na Delu smo pred časom pisali o sumu trgovanja z Magno, kjer naj bi prav Čufer z avstrijskim podjetjem želel navezati poslovne stike, a je Čufer to zanikal.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.