Domov Aktualno 14. September 2017.

Trumpov nov skok čez plot z demokrati

donald trump
© AP
Bela hiša naj bi z vrhom opozicije dogovorila o rešitvi „sanjačev“ pred izgonom.

Donald Trump je v sredo zvečer znova sedel za mizo z demokrati, po proračunskem presenečenju je tokrat na vrsti sporazum o zaščiti »sanjačev«, Američanov, ki so jih starši kot otroke nelegalno pripeljali v ZDA. Del paketa naj bi bili tudi ukrepi za večjo varnost meje, a brez razvpitega zidu.

Predsednik je o svojem drugem skoku čez politično razmejitev razpravljal na večerji − na mizi sta bili menda kitajska hrana in čokoladna pita − z vodilnima demokratoma v kongresu, poslankoNancy Pelosi, ki vodi opozicijo v spodnjem domu, in senatorjem Chuckom Schumerjem, ki jo usmerja v zgornjem. Bela hiša je v izjavi za javnost srečanje označila za »konstruktivno« ter dodala, da so razpravljali o davčni reformi, varnosti meja, zaščiti »sanjačev«, infrastrukturi in trgovini.

Toda iz neuradnih virov je bilo slišati, da so se dogovorili predvsem o hitrem sprejetju zakonodaje o zaščiti okoli 690.000 mladih v okviru programa DACA, s katerim je prejšnji predsednik Barack Obama »sanjačem« omogočil legalno življenje, šolanje in delo v ZDA, Trump pa ga je ukinil s šestmesečnim odpovednim rokom. Schumer in Pelosijeva sta v skupni izjavi sporočila, da sta »imela zelo delovno srečanje s predsednikom, razprava se je osredotočila na program DACA, pri čemer smo se strinjali, da hitro uzakonimo njegove varovalke ter da dodelamo paket za večjo varnost meja, v katerem ne bo zidu«.

Vsaj z zadnjim se ni strinjala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders, ki je na družbenem omrežju twitter zapisala, da »zagotovo ni bilo soglasja o izključitvi zidu«. Dogovor prav tako ne bo zapečaten brez soglasja vrha republikanske stranke, ki je bil precej poparjen že ob le trimesečnem podaljšanju proračuna vlade in meje za zadolževanje, o čemer so se Trump in demokrati dogovorili mimo njih, čeprav so sami zahtevali najmanj šestmesečno podaljšanje.

Pelosi in republikanski vodja spodnjega doma Paul Ryan sta v sredo sicer začela pogajanja o mejah, v katerih naj bi potekala prihodnja kongresna razprava o politiki priseljevanja. Iz republikanskih vrst je hkrati prišel namig, da bo kljub predsednikovemu dogovoru z opozicijo in želji vlade, da čim prej sprejmejo zakonodajo, za to »potrebno nekaj časa«.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.