Domov Aktualno 08. Junij 2018.

Trump meni, da se mu na vrh s Kimom Jongom-unom ni potrebno zelo pripraviti

donald trump
© Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je pred skupno novinarsko konferenco z japonskim premierjem Shinzom Abejem dejal, da je vse pripravljeno za s severnokorejskim kolegom Kimom Jongom-unom, vendar menil, da se mu za to ni bilo potrebno zelo pripraviti.

Na vprašanje kako odgovarja tistim, ki menijo, da se bosta s Kimom v Singapurju v bistvu le fotografirala, je Trump odgovoril, da bo šlo za več kot le fotografiranje. Šlo naj bi za proces, ker dogovor ne bo sklenjen na enem srečanju. Obenem pa je dejal, da če se Severna Koreja ne bo jedrsko razorožila, potem to ne bo sprejemljivo, zato bodo sankcije ostale v veljavi. Poudaril je, da bi to morali urediti že njegovi predhodniki.

Na vprašanje ali se bo vrha udeležil tudi nekdanji košarkar lige NBA razvpiti Dennis Rodman, ki prijateljuje s Kimom, pa je Trump odgovoril, da mu je Dennis všeč in je prijeten fant, ampak na vrh pa ga ne bo.

Trump je po srečanju z Abejem pohvalil Japonsko, ker ta kupuje veliko vojaške opreme od ZDA, obenem pa dejal, da tudi ZDA veliko kupujejo in bo govora o trgovinskem primanjkljaju. Abeja je opredelil kot prijatelja, s katerim rada igrata golf.

Abe je pohvalil Trumpovo vodstvo in zatrdil, da so odnosi med državama trenutno najbolj trdni doslej. Tokrat golfa na žalost ne bosta igrala, vendar pa Abe upa, da bo vrh med Trumpom in Kimom prinesel veliko priložnosti za celotno regijo. Abe se je v Washingtonu ustavil na poti v Kanado, kjer bo v petek potekal vrh držav G7, da se pogovori s Trumpom okrog vrha. Japonsko med drugim zelo zanima usoda njenih državljanov, ki jih je ugrabila Severna Koreja v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

Japonska ima na seznamu 17 ljudi, od katerih se jih je pet že vrnilo domov, Pjongjang trdi, da jih je osem umrlo, štirje pa ne obstajajo oziroma niso nikoli prišli v Severno Korejo. Abe je Trumpa prosil, da naj med vrhom načne to vprašanje. Trump je pred dnevi že gladko zavrnil možnost, da bi se z voditeljem države, ki velja za največje koncentracijsko taborišče na svetu, pogovarjala o človekovih pravicah.

Abe je dejal, da je pripravljen na neposredne pogovore s Kimom o vprašanju ugrabljenih, Trump pa je dejal, da bo odprl to vprašanje na vrhu. Tako Abe kot Trump sta Severni Koreji napovedala svetlo prihodnost, če naredi korake v pravo smer, na čelu z jedrsko razorožitvijo. Trump je celo omenil možnost, da bi severnokorejskega voditelja povabil na obisk v ZDA.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.