Domov Aktualno 20. Januar 2018.

Trump in Schumer na izrednem sestanku za podaljšanje financiranja zveznega aparata

donald trump
© Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump in vodja senatnih demokratov Chuck Schumer sta začela izredni sestanke, da bi preprečila scenarij, po katerem bi opolnoči po washingtonskem času (ob šestih zjutraj po srednjeevropskem času) ameriškemu zveznemu aparatu zmanjkalo denarja za nadaljevanje dela.

Zvezni dramatično, vendar pa gre za doslej že večkrat ponovljeni politični scenarij v ameriški prestolnici, ki po dosedanjih izkušnjah ni imel resnih posledic razen morda padca odstotka ali dveh politične podpore republikanski ali demokratski strani.

Nazadnje so zvezne agencije doživele takšno "zaprtje" oktobra 2013, vendar pa so vsi zvezni uslužbenci po dveh tednih neplačanega prisilnega dopusta dobili povrnjeno plačilo za obdobje prekinitve dela. Vse nujne javne službe pa so tako ali tako delovale nemoteno.

Najbolj slavno zaprtje je bilo leta 1996, ko se je zgodila tudi afera Billa Clintona z mlado pripravnico Monico Lewinsky. Financiranje zveznega aparata so takrat prekinili republikanci in utrpeli nekaj malega politične škode, republikanci pa so agencije zapirali ali s tem grozili skoraj po tekočem traku tudi v času predsednika Baracka Obame.

Leta 2013 so pripadniki t. i. gibanja čajanke blokirali delo zveznih agencij z zahtevo po znižanju javne porabe in po dveh tednih pogajanj so se z demokrati dosegli dogovor, ki je vključeval tudi odhodke za vojsko. Zdaj z zaprtjem grozijo senatni demokrati, ki želijo, da kongres uredi položaj nezakonitih priseljencev, ki so jih v ZDA pripeljali starši ali skrbniki.

Eno nima zveze z drugim, vendar pa je vprašanje podaljšanja financiranja dela zveznih agencij eden redkih vzvodov na voljo demokratski manjšini, da doseže svoje politične prioritete.

Problem je bil praktično že rešen pretekli torek, ko je kazalo, da se bodo republikanci in demokrati ob Trumpovem sodelovanju dogovorili o trajni rešitvi usode t. i. sanjačev, ki jim je Trump lani odvzel zaščito v okvirju reforme sistema priseljevanja. Demokrati so potem obljubili, da v tem primeru ne bodo ovirali financiranja zveznega aparata.

Trump se je strinjal, da to vprašanje uredijo skupaj z nekaterimi drugimi spremembami sistema priseljevanja v smeri večje varnosti na meji, dva dni pozneje pa je na sestanku v Beli hiši izrekel zdaj že zloglasno izjavo o "usranih luknjah", iz katerih po njegovem mnenju prihajajo priseljenci, in dogovor je splaval po vodi.

Ameriški kongres že dolga leta ni sposoben potrditi rednega letnega proračuna in zvezni aparat ohranja pri življenju s temi začasnimi podaljšanji financiranja. Včasih za kakšen teden, drugi za kakšen mesec ali dlje, Damoklejev meč zaprtja pa ne izgine, saj enkrat ustreza eni drugič pa drugi strani.

Trump skuša demokrate prisiliti k popuščanju s trditvami, da zagovarjajo dotok mamil in nezakonitih priseljencev v ZDA, obenem pa jemljejo denar vojski, v kar verjamejo le Trumpovi podporniki. Republikanski kongresniki se zavedajo, da gre za pogajalsko taktiko, ki so jo sami večkrat uporabili.

Newyorški senator Schumer je zahteval, da se s Trumpom "po newyorško" sama pogovorita za zaprtimi vrati, brez strahu pred objavo podrobnosti v medijih. Vendar pa je za dogovor morda že prepozno.

Predstavniški dom je namreč že potrdil svoj predlog o začasnem podaljšanju financiranja zveznih agencij in vodja republikanske večine Kevin McCarthy je dejal, da pošilja kongresnike za vikend domov. Predloga obeh domov morata biti usklajena, na koncu pa besedilo podpiše predsednik. Čas za vse to se izteka z današnjim dnem.

Mnenja o politični škodi za eno ali drugo stran so kot vedno deljena, čeprav zdrava pamet pravi, da bi morala večjo škodo za motenje delovanja zveznega aparata utrpeti stranka, ki ima popolno oblast v Washingtonu.

Največjo škodo je doslej utrpel sam Trump, ki je moral odpovedati za konec tedna napovedano slavje ob obletnici inavguracije na Floridi. Bela hiša je sporočila, da je pot na Florido odpovedana, dokler se ne zadeve ne uredijo.

Trump je organiziral veliko prireditev za podpornike, ki so sposobni odšteti 100.000 dolarjev za udeležbo po glavi. Nekaj prostora bi bilo tudi za revnejše podpornike, ki so se lahko s prispevkom dolarja vključili v žreb za kosilo s predsednikom, njegovim sinom Ericom in sinovo družino.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.