Domov Aktualno 18. September 2018.

Tridnevni delovnik tokrat namesto odpuščanja

Delavci v tovarni jaguarjev bodo do božiča delali le trikrat na teden. Vodstvo je odločitev sprejelo, da prepreči množično odpuščanje.

Pred nedavnim smo pisali o novozelandkem podjetju, v katerem so poskusno dva meseca delali le štiri dni v tednu, beležili so dobre rezultate v delovni uspešnosti, povečala se je pripadnost podjetju ...  Na Otoku se v nekaterih podjetjih s skrajšanim delovnikom soočajo zaradi drugih, bolj neprijetnih dejstev.

Delavci kultne tovarne Solihull, kjer teče proizvodnja britanskih prestižnih avtomobilov Jagur Land Rover (JLR), imajo po novem najmanj do božiča tridnevni delavnik. »To je začasna rešitev,« so sporočili iz največje britanske avtomobilske tovarne, kjer se bodo na tak način poskušali izogniti nadaljnjim množičnim odpuščanjem.

Jack Dromey, nekdanji britanski minister za delo, za dogajanje krivi »ves kaos okoli brexita in nespretno ravnanje ministrov, ki skušajo s cest spraviti vozila na dizelski pogon«.

Že prejšnji teden je prvi mož JLR, Ralf Speth vlado pozval, naj se brexita loti tako, kot je prav, ali pa bodo službe mnogih iz avtomobilske industrije zelo negotove.

IMF: Brexit brez dogovora bi imel velike posledice za britansko gospodarsko

Britansko gospodarstvo bi utrpelo veliko škodo, če bi do odhoda Velike Britanije iz EU marca prišlo brez dogovora o brexitu, je te dni opozoril tudi Mednarodni denarni sklad (IMF). Nejasnost glede prihodnjih ekonomskih odnosov bi prizadela tudi evropsko gospodarstvo.

Med Londonom in Brusljem ostajajo odprta številna vprašanja o brexitu; vprašanje nadaljnjih ekonomskih odnosov, pa tudi vprašanje meje na Irskem, morajo biti po opozorilih mednarodnega sklada nujno rešena pred marcem.

Nasprotno meni britanska premierka Theresa May, ki je prejšnji teden nakazala, da brexit brez dogovora ne bi pomenil katastrofe za Veliko Britanijo. Mayjeva sicer ostaja optimistična, da bosta London in Bruselj dosegla dogovor, ki bo določal odnose po izstopu iz Unije.

IMF Veliki Britaniji za prihodnje leto napoveduje 1,5-odstotno gospodarsko rast. Napoved je sicer utemeljena na predpostavki, da bosta EU in Velika Britanija do konca leta sklenili dogovor.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.