Tri Morja za države med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem

Svet kapitala
Tri Morja - eno največjih politično-poslovnih srečanj v Sloveniji doslej. Foto Pixabay

Gre za eno največjih politično-poslovnih srečanj v Sloveniji doslej, izpostavlja predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor danes v Ljubljani gosti vrh pobude Tri Morja, ki se ga udeležuje še osem predsednikov in predsednic, predsednik Evropske komisije in številni drugi ugledni gostje.
Od skupno 12 članic pobude, ki združuje države med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem, je v Ljubljano dopotovalo pet predsednikov in tri predsednice - Rumen Radev iz Bolgarije, Miloš Zeman iz Češke, Kersti Kaljulaid iz Estonije, Kolinda Grabar-Kitarović iz Hrvaške, Raimonds Vejonis iz Latvije, Dalia Grybauskaite iz Litve, Andrzej Duda iz Poljske in Klaus Iohannis iz Romunije.

V pobudi sicer sodelujejo še Avstrija, Madžarska in Slovaška, a so se njihovi predsedniki opravičili in bodo zastopani na drugi ravni.

Kot gostje prihajajo tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški sekretar za energijo Rick Perry. Srečanja se bo skupno udeležilo še 16 ministrov, 12 državnih sekretarjev, več visokih predstavnikov mednarodnih organizacij in poslovnežev - skupaj jih bo več kot 500 iz skupaj 44 držav.

Vrh se je začel ob 13. uri z nagovorom premierja Marjana Šarca udeležencem poslovnega foruma. Sledila sta panela o energetiki in inovacijah. Na prvem je med drugimi sodeloval tudi Perry, pa tudi slovenska ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Pozno popoldne sta sledila še panela o transportu in digitalizaciji.

Vmes bo predsednik Pahor vodil predsedniški panel, na katerem bodo govorili o geopolitičnih izzivih za EU med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem. Predsednik bo nato svoje visoke goste gostil še na slavnostni delovni večerji.

Vrh se bo nato nadaljeval še v četrtek. Poslovni del v Ljubljani, predsedniški del pa bo imel plenarno zasedanje na Brdu pri Kranju.

Zbrane udeležence je na današnjem Poslovnem forumu Pobude treh morij nagovoril tudi predsednik GZS Boštjan Gorjup.
 
Po njegovih besedah je cilj Poslovnega foruma Pobude treh morij (3SI) spodbuditi nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj držav, vključenih v iniciativno treh morij, krepitev medsebojnega sodelovanja, pa tudi sodelovanja v širši evropski regiji in globalno.

»Beseda dneva je povezovanje. Vzpostavljanje skupnih temeljev predstavlja izziv. Orodje za njegovo doseganje pa je inovativnost,« je bil jasen Gorjup. Tretji Vrh in drugi Poslovni forum Pobude treh morij naslavljata enake izzive kot predhodni - energetiko, transport in digitalizacijo - kot ključne sektorje za izboljšanje delovanja gospodarstva in povečanje blaginje celotne družbe, a k temu letos dodajamo še inovativnost kot »vezno tkivo, ki vse pogajanja«.

Pridobivanje, distribucija in poraba energije je dramatično povezano s podnebnimi spremembami. Zato je smiselno na energetskem področju izkoristiti inovativne pristope. Inovativne tehnologije morajo zagotoviti tudi nove energetsko učinkovite prometne rešitve. Digitalizacija je vpeta v vsa področja našega življenja in delovanja. Izpostavil je pomen kibernetske varnosti, pri čemer pa naj pri iskanju vseobsegajoče varnostne rešitve v središču ostane človek.

Da bi zamisli in projekte, zasnovane v okviru Pobude treh morij dejansko lahko izvedli, so nujna sredstva. Lani v Bukarešti je bilo podpisano pismo o nameri v zvezi z ustanovitvijo investicijskega sklada treh morij, pogovori se letos nadaljujejo. Investicijski sklad treh morij bi po besedah predsednika GZS lahko postal pomembna dodatna platforma za financiranje projektov z oprijemljivim učinkom na regijo in EU.
Več iz rubrike