Domov Aktualno 09. Julij 2018.

Trgovinski sporazum med EU in Japonsko preložen

japonska
© Pixabay
Vrh Evropske unije in Japonske, na katerem bodo podpisali trgovinski sporazum med Tokiom in Brusljem, so zaradi poplav na Japonskem s srede preložili na 17. julij. Srečanje pa bo namesto v Bruslju potekalo v Tokio, so danes sporočili z Evropske komisije. Po najnovejših podatkih so poplave zahtevale najmanj 112 smrtnih žrtev.

Kot so še povedali, sta se o tem predsednik komisije Jean-Claude Juncker in japonski premier Shinzo Abe dogovorila v današnjem telefonskem pogovoru. Abe je namreč zaradi poplav, ki so v zadnjih dneh prizadele njegovo državo, odpovedal pot v tujino, so pojasnili po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Že pred tem je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki bo prav tako odšel v Tokio, na Twitterju izrazil pripravljenost, da bi vrh prestavili iz Bruslja v Tokio. Ob tem je izrazil tudi sožalje Japoncem in japonskemu premierju zaradi smrtnih žrtev v poplavah.

Na vrhu bodo podpisali trgovinski sporazum z Japonsko, največji posamezni sporazum, ki ga je EU kadar koli izpogajala. Pokriva 600 milijonov ljudi in približno tretjino svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP). Odpravil naj bi milijardo evrov dajatev na leto na izvoz unije na Japonsko. Je tudi prvi trgovinski sporazum, ki vključuje izrecne zaveze glede boja proti podnebnim spremembam.

Da je Abe odpovedal pot v tujino, v okviru katere bi moral od srede obiskati Belgijo, Francijo, Savdsko Arabijo in Egipt, so že pred tem sporočili iz njegovega kabineta. Potovanje je odpovedal, da bi se osredotočil na ukrepe za odziv na naravno katastrofo, kot sta reševanje in gradbena dela, je pojasnil glavni sekretar kabineta Yoshihide Suga. V prihodnjih dneh bo tako verjetno obiskal prizadeta območja.

Poplave, ki jih je na zahodu države povzročilo obilno deževje v zadnjih dneh, so po najnovejših podatkih zahtevale najmanj 112 smrtnih žrtev, pri čemer bi lahko število še naraslo. Po podatkih tiskovne agencije Kyodo pogrešajo še okoli 80 ljudi.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.