Domov Aktualno 10. Oktober 2017.

Trgovanje z virtulanimi valutami ni sistemsko regulirano in nadzorovano

bitcoin kriptovaluta
© Pixabay
Zanimanje za vlaganje v virtualne valute se tudi v Sloveniji povečuje, zato odbor za finančno stabilnost uporabnike opozarja na tveganja, ki jih prinaša nakup, hramba in vlaganje v kriptovalute, saj to ni sistemsko ne regulirano ne nadzorovano.

Omenjeni odbor, ki ga sestavljajo Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), Agencija za zavarovalni nadzor, Banka Slovenije in ministrstvo za finance, svarijo pred tveganji, s katerimi se lahko vlagatelji srečajo pri vlaganju v virtualne valute, ki zaradi možnih visokih donosov postaja vse bolj privlačno tudi za Slovence. Tržna kapitalizacija kriptovalut naj bi po podatkih spletne strani CoinMarketCap znašala prek 150 milijard doalrjev. Koliko denarja pri tem natančno obračajo slovenski igraci ni znano, a ta vsota, kot kažejo neuradni podatki, ni majhna.

Nenadzorovani in neregulirani

»Virtualne valute in med njimi tudi kripto valute, med katerimi je najpogosteje izpostavljen Bitcoin, so oblika nereguliranega digitalnega zapisa vrednosti, ki ga ne izda in zanj ne jamči centralna banka ali drug državni organ.

Ker virtualne valute niso zakonito plačilno sredstvo, je njihova sprejemljivost precej omejena, zaradi volatilnosti cen virtualnih valut pa je na splošno omejena tudi njihova uporabnost kot sredstva menjave,« opozarja odbor. Dodaja, da deležniki shem virtualnih valut, ki v Sloveniji omogočajo nakup, hranjenje in trgovanje z temi valutami, niso sistemsko regulirani in nadzorovani.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.