Domov Aktualno 19. Oktober 2017.

Trboveljski Dewesoft je Delova podjetniška zvezda 2017

dewesoft
1/7
Delova podjetniška zvezda 2017 je danes postala družba Dewesoft. Kot je utemeljila komisija, je »Dewesoft priznano ime na svetovnem trgu merilne tehnike in med uglednimi kupci, kot so NASA, Kennedyjev vesoljski center, Lufthansa, Bosch, večina avtomobilskih proizvajalcev in drugi.

Prihodke so v zadnjih desetih letih povečali za desetkrat na lanskih skoraj 17 milijonov evrov, ob tem pa ustvarili skoraj štiri milijone evrov čistega dobička. V razvoj vlagajo 80 odstotkov ustvarjenega dobička. Nenehno povečujejo tudi število zaposlenih. Ob koncu lanskega leta so ustvarili več kot 115.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Dewesoft izkazuje tudi ambiciozno vizijo za prihodnost. Nameravajo postati najboljši in eden največjih ponudnikov v svetu merilne tehnike. Družba prihaja iz Trbovelj, kraja z nekoč mogočno, a danes propadlo industrijo. Vendar podjetniška zvezda obrača trende in dokazuje, da je mogoče uspešno visokotehnološko zgodbo spisati tudi v Zasavju. Pri vsem tem pa ne gleda le na lasten uspeh, ampak pomaga pisati tudi nove uspešne podjetniške zgodbe iz Zasavja.«

Med nominiranimi podjetji so bili še Aerosol, Agitavit Solutions, Amplexor Adriatic, Atotech Slovenija, Damatech, Euro Plus, Frigotransport Pišek & Hsf, I.H.S., LP Mycron, Mebor, Paradajz, Plamtex Int., RLS merilna tehnika, Rosenbauer, SIBO G., Smartis, Sportradar, Trival antene in VRC.

Letošnja dvajseterica podjetij, ki so se uvrstila v končni izbor, je leta 2016 ustvarila kar 226 milijonov evrov prihodkov, več kot 40 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA) in dobrih 26 milijonov evrov čistega dobička. Podjetniške zvezde so izjemno uspešne na tujih trgih, kjer jih večina proda 90 odstotkov in več vseh proizvodov oziroma storitev.

Kako smo izbirali Delovo podjetniško zvezdo?

Podjetniške zvezde so podjetja prihodnosti, ki rastejo, zaposlujejo, vlagajo v razvoj, izvažajo, inovirajo in so družbeno odgovorna. Uredništvo časnika Delo je pregledalo približno 80.000 podjetij iz baze Ajpesa. Na podlagi vnaprej določenih kriterijev in kazalnikov so zožili izbor na 4058 podjetij, z dodatnimi izločitvenimi pogoji pa pripravili nabor 632 malih in srednjih podjetij. Od teh jih je bilo nominiranih le 20.

V komisiji, ki je podala končne ocene, so poleg predstavnikov uredništva še Stojan Petrič, predsednik sosveta skupine Kolektor, Miha Resman, izvršni direktor za področje trga in svetovalec predsednika uprave Gorenjske banke, Jože P. Damijan, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, ter Peter Polanič, predsednik uprave Panvite.


Obrazložitev izbora zmagovalca Podjetniških zvezd

Dewesoft je komisijo prepričal s hitro rastjo in odličnim finančnim poslovanjem, usmerjenostjo v raziskave in razvoj, osvajanjem svetovnih trgov, potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja, ambiciozno vizijo in družbeno odgovornostjo. Družbo od ustanovitve leta 2000 vodita soustanovitelja Andrej Orožen in Jure Knez.

Z vrhunskim izdelkom so izjemno zrasli. Prihodke so v zadnjih desetih letih povečali za desetkrat na lanskih skoraj 17 milijonov evrov, ob tem pa ustvarili skoraj štiri milijone evrov čistega dobička. Veliko večino svojih prihodkov ustvarijo na tujih trgih, od Amerike, Evrope do Azije. Nenehno povečujejo tudi število zaposlenih; v Trbovljah jih zaposlujejo 66, pa še 100 po svetu. Ob koncu lanskega leta so ustvarili več kot 115.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Glavni razlog za uspešno delo in prodajo njihovih izdelkov je razvoj. Zato vanj vlagajo 80 odstotkov ustvarjenega dobička, v raziskave in razvoj pa je vključena približna polovica članov ekipe v Sloveniji. Tri četrtine vseh zaposlenih ima VI. stopnjo izobrazbe ali še višjo.

Dewesoft izkazuje ambiciozno vizijo za prihodnost – ne nazadnje smo v Podjetniških zvezdah iskali prav podjetja prihodnosti. In Dewesoft je nedvomno eno takšnih. Nameravajo postati najboljši in eden največjih ponudnikov v svetu merilne tehnike. Potencial rasti na 1,2 milijarde evrov velikem trgu, ki raste, je ogromen. V prihodnjih letih bi lahko dosegli več sto milijonov evrov prihodkov, priložnosti pa vidijo predvsem v industriji 4.0 ter razvoju avtonomnih in električnih vozil.

Družba ima sedež v Trbovljah, kraju z nekoč mogočno, a danes propadlo industrijo. Vendar podjetniška zvezda obrača trende in dokazuje, da je mogoče uspešno visokotehnološko zgodbo spisati tudi v Zasavju – regiji, iz katere se vsak dan več kot polovica zaposlenih vozi službovat v Ljubljano, Celje, Novo mesto in druge slovenske kraje. V Dewesoft pa prihajajo na delo iz glavnega mesta, Maribora, celo Murske Sobote.

Pri vsem tem pa ne gledajo le na lasten uspeh, ampak pomagajo pisati nove uspešne podjetniške zgodbe iz Zasavja. Odprli so namreč pospeševalnik Katapult, v katerem zagonskim podjetjem pomagajo pri razvoju prototipa in njegovi izdelavi ter nabavi pod Dewesoftovimi pogoji, mlada podjetja pa lahko pri prodaji uporabljajo njihovo prodajno mrežo po svetu. Katapult je doživel velik uspeh in je zaseden z inovativnimi podjetniki. Zato bo Dewesoft pripravil nove prostore, v katerih bodo ustvarjali nova podjetja, ki bodo v prihodnje morda segla do – zvezd.


Sponzorji:

  • generalni pokrovitelj Gorenjska banka
  • veliki pokrovitelj Telekom Slovenija
  • pokrovitelji Riko, Geoplin, SIQ
  • partner Steklarna Hrastnik
  • strokovni partner AJPES
Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.