Domov Aktualno 11. September 2017.

Terjatve do Agrokorja se lahko prijavijo le še danes

Agrokor
© Jože Suhadolnik
Neimenovani upniki Agrokorja naj na več kot polovico svojih terjatev ne bi upali. Agrokorjev dolg znaša že 5,8 milijard evrov.

Zagreb - Upniki hrvaškega koncerna Agrokor in njegovih 77 povezanih družb lahko svoje terjatve prijavijo še danes, nato pa bo začel teči 60-dnevni rok za objavo seznama preizkušenih terjatev. Izredna uprava Agrokorja je napovedala, da bo seznam objavila pred iztekom dvomesečnega roka.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da dolgovi Agrokorja znašajo najmanj 43 milijarde kun (5,8 milijard evrov), medtem ko je premoženje Agrokorja, vključno s tistim v drugih državah, ocenjeno na največ 30 milijard kun (štiri milijarde evrov). Neimenovani upniki Agrokorja so za hrvaške medije povedali, da bodo srečni, če bodo dobili polovico svojih terjatev.

Izredna uprava Agrokorja, ki jo vodi pooblaščenec hrvaške vlade Ante Ramljak, je sredi avgusta prejela odločitev zagrebškega sodišča, pristojnega za gospodarske zadeve, glede objave seznama terjatev, potem ko je sodišče zaprosila za podaljšanje roka za pripravo seznama.

Sodišče je, glede na to, da ne more podaljšati rokov, ki so določeni z zakonom, izredni upravi dalo navodilo, da lahko upniki, ki so bili k prijavi terjatev pozvani 13. julija, terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 11. septembra, da pa bo šele takrat začel teči 60-dnevni rok za objavo seznama terjatev.

Podjetja iz sestave Agrokorja - Jamnica, Belje, Zvijezda, PIK Vinkovci in še nekatera - so sicer v začetku septembra sklenila pogodbo o zastavnih pravicah nad nepremičninami Agrokorja, z njim povezanimi družbami in družbo Madison Pacific Trust Limited, ki je zavarovalni zastopnik junijskega posojila Agrokorju.

Agrokor je junija dobil 480 milijonov evrov novih posojil za stabilizacijo poslovanja, zavarovalni zastopnik pa je bila ameriška finančna družba Madison Pacific Trust Limited. Odobrenih 480 milijonov evrov ima status najstarejše terjatve v skladu s hrvaškim zakonom o izvajanju izredne uprave v Agrokorju.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.