Domov Aktualno 13. Februar 2018.

Telekom Slovenije s certifikatom zanesljivosti in tehnološke naprednosti omrežja

Telekom Slovenije
© Leon Vidic
Telekom Slovenije je kot prvi slovenski operater prejel mednarodni certifikat MEF CE 2.0. Z njim so bili nagrajeni za zanesljivost in tehnološko naprednost omrežja ter skladnost z mednarodnimi standardi za zagotavljanje kakovosti podatkovnih storitev, namenjenih poslovnim uporabnikom in gostovanju med operaterji.

Skladno z navedenim certifikatom Telekom Slovenije v sodelovanju z Olympic Broadcasting Services (OBS) med zimskimi olimpijskimi igrami zagotavlja tudi mednarodno podatkovno povezavo med Slovenijo in Južno Korejo, in sicer v času zimskih olimpijskih iger. Tako lahko naročnik podatkovnega prenosa med drugim na posebnem uporabniškem portalu spremlja različne parametre, prek katerih ima vpogled v kakovost zagotavljanja storitve in preverja skladnost le-te glede na dogovor o ravni storitev - SLA (Service Level Agreement). Pri tem se parametri zagotavljanja storitev beležijo v realnem času, tako da ima naročnik stalen nadzor nad povezavo in lahko samostojno pripravlja poročila o stanju le-te v skladu s svojimi potrebami. V povezavi z novim omrežjem 5G, ki je testno na voljo na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, pa je možno športne dogodke spremljati tudi neposredno s kamer, ki spremljajo tekmovalce v živo, s čimer se gledalci še bolj približajo samemu dogajanju. Novost letošnjih olimpijskih iger je tudi izkušnja navidezne in obogatene resničnosti športnih dogodkov.

olimpijske | Author: Matej Družnik Matej Družnik

Metro Ethernet Forum (MEF), katerega član je tudi Telekom Slovenije, je mednarodna nepridobitna organizacija, ki spodbuja razvoj in standardizacijo storitev CE. Ponudnikom storitev omogoča vzpostavitev globalnega ekosistema komunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo agilne, zanesljive in medsebojno usklajene storitve glede na potrebe digitalnega gospodarstva, pa tudi intenzivno globalno povezovanje prek različnih omrežnih virov in zmožnosti zagotavljanja storitev. Pri tem razvoj poteka v smeri zagotavljanja storitev prek avtomatiziranih, virtualnih med seboj povezanih omrežij, ki temeljijo na tehnologijah Lifecycle Service Orchestration (LSO), Software-defined Networking (SDN) in Network Functions Virtualization (NFV).

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.