Telekom Slovenije ima najboljše mobilno omrežje v Sloveniji

Na neodvisnem testu, ki ga je opravilo nemško podjetje P3, se je mobilno omrežje Telekoma Slovenije dokazalo kot najboljše omrežje v Sloveniji. Za svoje mobilno omrežje so prejeli certifikat P3 »Najboljši na testu«, ki velja za globalni panožni standard merjenja kakovosti omrežja in zadovoljstva uporabnikov.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Strokovnjaki podjetja P3 so merjenje opravili med oktobrom in decembrom 2018 na več kot 88 odstotkih naseljenih območij in na številnih prometnih povezavah po Sloveniji.
Test je bil opravljen na petih elementih omrežja:
  • pokritost govorih storitev,
  • pokritost prenosa podatkov,
  • pokritost z LTE/4G,
  • hitrost prenosa podatkov do uporabnikov in
  • dostopnost podatkovnega omrežja.

Mobilno omrežje Telekoma Slovenije je prejelo največ točk v skupnem seštevku vseh navedenih elementov.
 
Telekom Slovenije z omrežjem LTE/4G, ki ga je komercialno lansiral 20. marca pred šestimi leti, pokriva že več kot 98 % prebivalstva, z omrežjem LTE-Advanced (4G+), ki uporabnikom omogoča še višje hitrosti mobilnega prenosa podatkov (do 300 Mbit/s v smeri do uporabnika in do 50 Mbit/s v smeri od uporabnika), pa že več kot 68 % prebivalcev.
Mobilno omrežje LTE/4G Telekoma Slovenije povprečno hkrati uporablja kar polovica vseh uporabnikov mobilnih storitev, vanj pa je zaenkrat priključenih več kot 500.000 LTE-naprav.
Mobilni prenos podatkov se je v primerjavi z letom 2017, ko so v Telekomu Slovenije omrežje pričeli nadgrajevati s tehnologijo LTE-Advanced (4G+), povečal za 3-krat, v primerjavi z letom 2013 oziroma od uvedbe LTE/4G pa za 10-krat.
 
»Veseli me, da lahko mobilno omrežje Telekoma Slovenije razglasim kot najbolje ocenjeno omrežje v našem primerjalnem testu. To pomeni, da je bilo na podlagi skoraj 151 milijonov vzorcev, s katerimi smo v Sloveniji pokrili več kot 88 odstotkov naseljenih območij, ugotovljeno, da Telekom Slovenije zagotavlja najbolje ocenjeno omrežje, izkazuje zelo dobro uporabniško izkušnjo ter dosega najboljše rezultate pri pokritosti z LTE/4G omrežjem in prenosnih hitrostih do uporabnika. V P3 opravljamo meritve omrežij, ki temeljijo na metodologiji množičnih podatkov, v več kot 120 državah sveta,« je ob tem izpostavil Hakan Ekmen, glavni izvršni direktor P3 communications.
 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.