Domov Aktualno 03. November 2017.

Telekom bo z novim letom prevzel Izi mobil

telekom
© Jure Eržen
Sprememba lastništva Izi mobila, do katere bo prišlo z novim letom, ne bo imela nobenega vpliva na tisoče obstoječih uporabnikov, na mobilnem trgu pa bo zopet nekoliko premešala karte. In nagnila tehtnico v prid Telekoma Slovenije, ki je sicer v preteklih mesecih zlagoma, a vztrajno izgubljal tržni delež proti konkurenci – v manjši meri proti A1, ki ostaja trdno na drugem mestu, a predvsem v primerjavi z agresivnimi Telemachom, T2 in Hot Mobilom, s katerim se je Hofer odločil mešati štrene na trgu.

Toda trend bodo pri Telekomu s prevzemom Izi mobila – podobno kot z lanskim prevzemom Debitela – vsaj kratkoročno obrnili. Mobilni ponudnik, ki ga vodi predsednica uprave Metka Marinšek, je namreč po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) oktobra obvladoval 2,6-odstotni tržni delež (med ponudniki predplačniških storitev pa 11,9-odstotnega).

To pomeni, da bo Telekom z novim letom znova presegel prag 47 odstotkov trga mobilne telefonije. Telekom s to potezo nadaljuje boj za tržne deleže, pri Izi mobilu pa se prav zaradi njega predajajo: »Zaradi razmer na trgu telekomunikacij in na podlagi ocene, da se bo konkurenčni boj le še zaostroval, smo se odločili, da kot virtualni operater prenehamo z dejavnostjo zagotavljanja predplačniških mobilnih storitev.«

Neugodne razmere so povzročile padanje prihodkov, ki so od leta 2011 do lani strmoglavili za več kot tretjino, s 6,7 na vsega 4,2 milijona evrov. Kot pojasnjujejo pri Izi mobilu, je razlog za to prav gneča na trgu, ki prinaša padanje maloprodajnih cen, k odločitvi o koncu samostojne poti pa je prispevala tudi evropska zakonodaja. »Hujši od padanja maloprodajnih cen telekomunikacijskih storitev je porast veleprodajnih stroškov, kot posledica EU regulative za roaming.

Stroški za roaming v EU so se drastično dvignili in močno presegajo prihodke, ki jih ustvarimo iz tega naslova,« so opozorili in dodali, da se poslovni rezultati zaradi naštetega le še slabšajo, in to kljub dejstvu, da so z letošnjo racionalizacijo poslovanja že enkrat znižali fiksne stroške.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.