Ta teden se krepijo vezi med Slovenijo in Kitajsko

Svet kapitala

Minister Zdravko Počivalšek se v torek na Kitjasko odpravlja z namenom okrepitve gospodarskih odnosov s Kitajsko in vloge Slovenije v okviru pobude Belt and Road Initiative, predstavitve obstoječih ukrepov za potencialne investitorje, posredovanja informacij o slovenskem poslovnem in investicijskem okolju ter okrepitve turističnega sodelovanja med državama.

Kitajska je namreč najpomembnejši trgovinski partner Slovenije v Aziji  in zaseda 13. mesto med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami Republike Slovenije, pred Rusko federacijo in ZDA. S Kitajske je lani uvažalo 12.581 podjetij, na Kitajsko pa 475 slovenskih podjetij, ta pa so skupaj ustvarila 1,3 milijarde evrov blagovne menjave, ki je v primerjavi z letom 2017 zrasla za 11,8 %. Za 25,3 % je zraslo tudi število prihodov gostov iz Kitajske – dobrih 87.000 teh je lani ustvarilo več kot 136.442 nočitev. Zanimivi niši v turizmu tako predstavljata športni turizem, predvsem zimski športi v povezavi s pripravami na ZOI 2022 v Pekingu, nogomet in šolanje športnih pilotov.

Rastejo tudi slovenske investicije na Kitajskem, ki jih je trenutno za dobrih 45 milijonov evrov. Na Kitajskem ima namreč podjetje ali predstavništvo preko 30 slovenskih podjetij na področjih: avtomobilske, elektro in kemične industrije, farmacije, obutvene in tekstilne industrije, trgovine in transporta. Na drugi strani pa je v Sloveniji približno 110 podjetij s 100 % kitajskim lastništvom in cca 23 podjetij z mešanim lastništvom (tudi kitajskim).

Minister Zdravko Počivalšek bo obiskal sedež podjetja Hisense Co, ki je eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev elektronike in gospodinjskih aparatov s sedežem v Qingdaou v provinci Shandong na Kitajskem in je lani postalo 100 % lastnik Gorenja.

Srečal se bo tudi s predstavniki lokalnih oblasti province Liaoning Shenyang, kjer podjetje TPV trženje in proizvodnja opreme vozil d.o.o. želi zagnati proizvodnjo strukturnih sklopov podvozja za evropskega premijskega proizvajalca vozil. Tam bi namreč zaradi neposredne bližine tovarne kupca lahko zagotavljalo proizvodnjo po principu »just in time«.

Minister se bo v Pekingu udeležil tudi drugega»Belt and Road foruma« in podal uvodni nagovor na tematskem forumu »Silk Road of Innovation«. Slovenija je v zadnjih 5 letih, tudi zaradi sodelovanja v pobudi 16+1 in v BRI, izboljšala svojo vidnost na Kitajskem, na kar kaže tudi kontinuirana rast blagovne menjave med državama, v okviru gospodarskega sodelovanja s Kitajsko pa se Slovenija zavzema predvsem za realizacijo skupnih projektov v visoke tehnologije na obeh trgih.
Več iz rubrike