Domov Aktualno 08. Marec 2017.

Stroški dela v zadnjem četrtletju višji

delavec
© Pexels
Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v Sloveniji v zadnjem četrtletju lanskega leta po začasnih podatkih povprečno za 6,2 odstotka višji kot pred letom dni. Od tega so se plače za dejansko opravljeno delovno uro v istem obdobju zvišale za 6,1 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se na letni ravni najizraziteje znižali v drugih dejavnostih, kjer so upadli za 5,1 odstotka, in v dejavnosti poslovanja z nepremičninami, kjer so bili nižji za 4,8 odstotka.

Na letni ravni so se najizraziteje zvišali v kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribištvu ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, saj so v obeh narasli za 11,4 odstotka.

Ob tem je državni statistični urad postregel še s podatki za EU za tretje četrtletje, v katerem so bili stroški za dejansko opravljeno uro na letni ravni v povprečju višji za 1,8 odstotka.

Zvišanje stroškov dela za opravljeno delovno uro je bilo najizrazitejše v Romuniji (za 14,6 odstotka) in v Bolgariji (za 8,1 odstotka), medtem ko so bili v Sloveniji po podatkih Eurostata višji za 3,1 odstotka.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.