Domov Aktualno 19. Junij 2017.

Stranka Emmanuela Macrona Naprej, republika! (LREM) je po prvih rezultatih prepričljivo slavila

Emmanuel Macron
© Reuters
Po projekciji televizije BFMTV so Macronovi, ki so nastopili v navezi z manjšo liberalno stranko Demokratsko gibanje, dobili od 395 do 425 sedežev od skupaj 577. Na drugem mestu so republikanci (od 97 do 117) sedežev.

Zmaga LREM z absolutno večino ima zgodovinske razsežnosti, saj so bili ustanovljeni tik pred volitvami. Omogočili so si tudi stabilno vladanje. »Obseg nove večine je priložnost za Francijo,« je povedala voditeljica LREM Catherine Barbaroux. Napovedala je politiko nove solidarnosti za vse državljane.

Polomija socialistov

Socialistična stranka, ki je zmagala na zadnjih volitvah pred petimi leti, je po projekcijah dobila največ 34 sedežev. To je skoraj desetkrat manj kot na prejšnjih volitvah. Polomija socialistov se je sicer napovedovala že po prvem krogu. Njihov prvi sekretar Jean-Christophe Cambadélis je sinoči po objavi napovedi odstopil. V socialističnem taboru so napovedali, da so začeli novo pot za levico in nadaljevali boj proti neoliberalizmu. Cambadélis je ob odstopu pozval Macrona, naj vodi politiko socialnega dialoga. Levičarski Nepokorjeni Franciji so napovedali od 12 do 17 sedežev.

Nacionalna fronta je v primerjavi s predsedniškimi volitvami izgubila veliko glasov, a poslancev bodo imeli več kot doslej, ko so imeli v skupščini dva sedeža. Projekcije so jim jih napovedovale od štiri do osem. Po porazu Le Penove so se znotraj Nacionalne fronte začele razprave o usmeritvi stranke. Nasprotovanje članstvu Francije v evru, denimo, odbija veliko volivcev. Le Penova je v nastopu pred volivci kazala navdušenje nad njihovo okrepitvijo v skupščini. Najnižjo volilno udeležbo (okoli 43 odstotkov) je pripisala vrhuncu nezadovoljstva z uveljavljeno politiko.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.