Domov Aktualno 20. Oktober 2017.

Štiriiletna zaporna kazen za Mateja Raščana

Matej Raščan
© Igor Zaplatil
Ljubljansko okrožno sodišče je sledilo dogovoru s tožilstvom in nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu v sojenju zaradi zlorabe položaja ob prevzemu družbe izreklo štiri leta zaporne kazni. Sodišče je obenem ugotovilo, da je Raščan ustvaril 34 milijonov evrov premoženjske koristi, ki jo bo moral vrniti.

Raščanov odvetnik Stojan Zdolšek je danes na sodišču v zaključni besedi dejal, da si Raščan ni pridobil nobene premoženjske koristi, pač pa je bila korist ustvarjena na račun njegovih podjetij Monera in Rašica Point. Dodal je, da Raščan, ki je sicer v osebnem stečaju, danes živi zelo skromno in si želi urediti življenje. S sodbo tako v delu, ki Raščanu nalaga vrnitev dobrih 34 milijonov evrov, ni bil zadovoljen.

"Sodba je takšna, kakršen je bil sporazum, glede tega nimamo pripomb, kar zadeva obrazložitev o premoženjski koristi pa mislim, da je zelo napačna. Glede tega ni bilo nobenih dokazov, tudi sama razlaga, ki jo je danes sodišče podalo, ne prepriča," je dejal Zdolšek.

Razlaga sodnice Alje Kratovac se mu je zdela "na svoj način zelo originalna", zato dvomi, da odločitev prestane resen pravni preizkus. Odvetnik je dejal, da je vprašanje, kaj se lahko Raščanu sploh odvzame, saj je njegova stranka v osebnem stečaju. "Seveda tako enormnega zneska ni mogoče odvzeti," je dejal po izreku sodbe.

Tožilec Boštjan Valenčič iz Specializiranega državnega tožilstva (SDT) je nasprotno menil, da je bila obrazložitev sodbe "resnično nadpovprečna". Tako visokega odvzema premoženjske koristi ni pričakoval. "V tem pogledu je ta sodba precedens. Moram reči, da se strinjam z ravnanjem sodišča in ga zelo pozdravljam," je dejal Valenčič.

Sodišče je po tožilčevem mnenju pokazalo, da se kriminal ne izplača. Obtoženi gre za štiri leta v zapor, poleg tega ga čaka plačilo 34 milijonov evrov, je ponovil. O tem, na kakšen način se bo ta znesek izterjalo, po njegovem na tem mestu ni mogoče razpravljati, gre pa zadeva v postopke izvršbe.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.