Domov Aktualno 25. September 2017.

Stanovanjske nepremičnine povprečno za 4,3 % dražje glede na prejšnje četrtletje

nepremičnine dom hiša
© Jože Suhadolnik
Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi s prvim četrtletjem v povprečju višje za 4,3 odstotka, povprečje v letu 2015 pa so presegle za 11,4 odstotka. Promet z novimi stanovanjskimi nepremičninami je bil rekordno nizek, število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin pa je bilo zelo visoko.

Po navedbah statističnega urada cene novih stanovanj v zadnjih dveh letih precej nihajo. V drugem četrtletju letos so se v nasprotju s prvim, ko so padle za 4,6 odstotka, zvišale za 11,3 odstotka. Do rasti cen je prišlo, čeprav je bilo deset odstotkov stanovanj prodanih v stečajnih postopkih in čeprav je bila povprečna starost novogradenj precejšnja (5,3 leta).

Na dvig povprečne cene novih stanovanj je v veliki meri vplivala prodaja stanovanj v Ljubljani, saj so bila ta prodana po izstopajoče visokih cenah. Tu je bilo prodanih 20 stanovanj, v celotni osrednjeslovenski regiji pa skupno 36. Naslednja po številu prodaj je bila s 17 stanovanji obalno-kraška regija. Skupno je bilo sicer v drugem četrtletju le 77 prodaj novih stanovanj, kar je najmanj v desetih letih.

Cene novih družinskih hiš so bile v drugem četrtletju enake kot v prejšnjem. Tudi v tem četrtletju pa je bilo prodanih le 33 družinskih hiš.

Bolj živahno je bilo trgovanje z rabljenimi stanovanjskimi nepremičninami. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za tri odstotke, cene rabljenih družinski hiš pa za 4,2 odstotka.

Cene rabljenih stanovanj so se zvišale že šestič zapored, zvišanje pa je bilo izrazitejše v Ljubljani, kjer so bile cene glede na prejšnje četrtletje v povprečju višje za 3,7 odstotka. Rabljena stanovanja pa so bila glede na leto 2015 v povprečju dražja za 17,7 odstotka. Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, v preostali Sloveniji, so se tokrat zvišale za 2,6 odstotka.

Tako v Ljubljani kot v preostali Sloveniji je število prodanih rabljenih stanovanj doseglo novo najvišjo vrednost v zadnjih desetih letih. V Ljubljani je bilo prodanih 543 rabljenih stanovanj, drugje po državi pa 1476.

Več podatkov na Stat.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.