Domov Aktualno 20. Februar 2018.

Spodbude za domače in tuje investicije zakonsko omogočene

statistika gor dol vrednost
© Shutterstock
Po dveh letih priprav je podlaga za spodbujanje investicij v Sloveniji zakonsko sprejeta. Tako imamo prvič zakonodajo, ki izenačuje in prepoznava pomen tako domačih kot tujih investicij. Nov Zakon o spodbujanju investicij spodbuja koncept rasti dodane vrednosti na zaposlenega, tako v predelovalnih kot storitvenih dejavnostih, še posebej izpostavljena pa je dejavnost raziskav in razvoja.

Spodbujanje investicij ni več samo ekonomski ukrep, temveč vključuje tudi druge možnosti, ki bodo omogočile hitrejše postopke in lažjo izvedbo investicij. Razpisi ter drugi ukrepi, kot je register podjetij z visoko dodano vrednostjo, ki jih bo moč uveljaviti s tem zakonom, bodo lahko krepko prispevali k rasti izvoza ter dodane vrednosti za več kot 40 % do leta 2025. Gre za dva cilja, ki ju je kot pomembne srednjeročne cilje razvoja gospodarstva v svoji viziji postavila tudi Gospodarska zbornica Slovenije.

Iz nje so sporočili, da je v tem trenutku najpomembneje, da se z zakonom dane priložnosti pričnejo uresničevati takoj, vključno s pripravo petletnega načrta investicij v sodelovanju z gospodarstvom. Vsebino zakona pa moramo izkoristi tudi za promocijo Slovenije kot investicijam prijazne države, tujim investitorjem pa približati zakon in razpise s prevodom v tuje jezike in »one-stop-shop« portalom za investitorje. Dodali so, da vsakršne ovire pri izvajanju ali implementaciji zakona bodo Slovenijo le oddaljevale od skupnih ciljev gospodarske rasti in višje kakovosti življenja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.