Domov Aktualno 23. Januar 2017.

Špekulativni posli z delnicami Gorenja

Gorenje
© Brane Piano
Mednarodna preiskava je razkrila dve osebi iz špekulativnih poslov z delnicami Gorenja.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je po široki preiskavi v zadevi Gorenje, ki je vključevala pridobivanje in analizo podatkov iz 13 držav, in po pridobitvi podatkov o fiduciarnih računih v tujini zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj in suma storitve poskusa kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij na pristojno okrožno državno tožilstvo vložila kazenski ovadbi proti fizičnima osebama.

ATVP je ovadila dva posameznika iz Slovenije. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje zlorabe notranje informacije predvideva do tri leta zaporne kazni. »Glede na trgovanje na borzi obstaja utemeljen sum, da je bilo nekaj narobe ter da je nekdo na podlagi določenih informacij tudi zaslužil. To je očitno,« ocenjuje Igor Štemberger, predsednik uprave Ilirike. Kolikšen je bil zaslužek, na ATVP še ne morejo povedati, saj preiskava v zadevi Gorenje še poteka.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.