Domov Aktualno 07. Februar 2018.

SpaceX uspešno poslal raketo proti Marsu

elon musk space x
© Reuters
Ameriško zasebno vesoljsko podjetje Space X je v torek z vesoljskega izstrelišča Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi v vesolje uspešno izstrelilo doslej največjo raketo Falcon Heavy.

Podjetje Elona Muska je tako postavilo novi mejnik v vesoljskih poletih. Če bo šlo vse po sreči, se bo raketa, na krovu katere je avtomobil roadster Tesla, ki ga »vozi« lutka Starman, okrog Sonca v krožnici, ki se razteza od Zemlje do Marsa, vrtela kar milijardo let.

Musk, izumitelj in lastnik tovarne električnih avtomobilov Tesla, je pred izstrelitvijo dejal, da si bo štel za uspeh, če rakete ne raznese ob izstrelitvi. Izstrelitev z istega kraja, od koder so pred pol stoletja pošiljali človeka na Luno, je pred več tisoč gledalci z varne razdalje potekala uspešno.

Sicer so jo zaradi vetra prestavili za uro in pol, a se je kljub pomislekom izšlo dobro – dve stranski potisni raketi Falcona Heavy sta uspešno izvedli navpični pristanek, le osrednji raketi, ki bi morala pristati na plavajoči ploščadi sredi Atlantskega oceana, to ni uspelo. Musk je po izstrelitvi na tiskovni konferenci povedal, da je osrednja raketa pristajalno ploščad zgrešila za okrog sto metrov in se gladine morja dotaknila s hitrostjo 450 kilometrov na uro.

»Če kamere niso bile uničene, imamo verjetno kar zabaven videoposnetek,« je dejal. Tovrstni polet rakete Falcon Heavy je bil velika stvar, saj gre za prevozno sredstvo, ki lahko v vesolje ob trikrat nižji ceni izstrelitve odnese dvakrat toliko tovora kot Delta IV Heavy, trenutno najzmogljivejša operativna raketa.     

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.